Θα αναλάβουν δράση οι κεντρικές τράπεζες για να κόψουν τη φόρα του δολαρίου;

Είναι θέμα χρόνου, εκτιμά ο επικεφαλής στρατηγικής της Standard Bank, «είτε το θέλουν οι ΗΠΑ είτε όχι». Τα ιστορικά προηγούμενα, το παράδειγμα του 1985 και η ειδοποιός διαφορά.

Θα αναλάβουν δράση οι κεντρικές τράπεζες για να κόψουν τη φόρα του δολαρίου;

Αναπόφευκτη φαίνεται η ευρεία δράση κεντρικών τραπεζών για τον περιορισμό της αδιάκοπης ανόδου του δολαρίου, για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1980, σύμφωνα με τον Στίβεν Μπάροου της Standard Bank.

Τα συντονισμένα μέτρα από τους παγκόσμιους φορείς χάραξης πολιτικής είναι «απλώς θέμα χρόνου», ακόμη κι αν οι ΗΠΑ και κάποιοι άλλοι πρέπει να «συρθούν στο τραπέζι της παρέμβασης στο συνάλλαγμα θέλοντας και μη», έγραψε ο Μπάροου, επικεφαλής στρατηγικής G10 της τράπεζας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το κάλεσμα αντανακλά την αυξανόμενη ανησυχία για τον αντίκτυπο του ισχυρότερου δολαρίου στην παγκόσμια οικονομία. Ένας δείκτης της δύναμης του δολαρίου έναντι καλαθιού νομισμάτων εκτινάχθηκε προ ημερών στο υψηλότερο επίπεδο δεδομένων που χρονολογούνται από το 2005, αν και πλέον έχει υποχωρήσει ελαφρώς. Το ευρώ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2002, το γεν είναι στο πιο αδύναμο σημείο από το 1998, ενώ η στερλίνα βρέθηκε σε ιστορικό ναδίρ.

Οι κεντρικές τράπεζες έδειξαν πρόσφατα την αποφασιστικότητά τους να διατηρήσουν την τάξη στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η Ιαπωνία προσπάθησε να ανακόψει το ξεπούλημα του γιεν και στη συνέχεια η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει ομόλογα για να ηρεμήσει το χάος στις αγορές. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συνεργάστηκαν τον Μάρτιο του 2020 για να βελτιώσουν τη ρευστότητα σε δολάρια, μέσω συμφωνιών ανταλλαγής, ενώ επίσης συντονίστηκαν για την αποδυνάμωση του γεν το 2011 και την ενίσχυση του ευρώ το 2000.

Τελευταία φορά που οι κεντρικές τράπεζες ανέλαβαν συντονισμένη δράση για την αποδυνάμωση του δολαρίου ήταν στο πλαίσιο της Συμφωνίας Πλάζα το 1985. Βασική διαφορά τότε ήταν ότι οι ΗΠΑ είχαν ήδη τιθασεύσει τον πληθωρισμό, ενώ τώρα τα πάντα είναι ανοιχτά.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Barclays Θεμιστοκλή Φιωτάκη και Σέριλ Ντονγκ, οι αγορές ενδέχεται να υποτιμούν την πληθωριστική επίδραση της ανόδου του δολαρίου στον υπόλοιπο κόσμο.

«Αυτό συμβαίνει επειδή μεγάλο μέρος της τιμολόγησης του παγκόσμιου εμπορίου πραγματοποιείται σε δολάρια και, επομένως, οι κινήσεις νομισμάτων έναντι του δολαρίου τείνουν να έχουν άμεσο και σημαντικό αποτέλεσμα», έγραψαν.

Ο Μπάροου είπε ότι μια νομισματική παρέμβαση είναι πιο πιθανή από ένα παγκόσμιο εγχείρημα στις αγορές ομολόγων, επικαλούμενος τις πληθωριστικές επιπτώσεις.

«Μόλις σταθεροποιηθεί η αγορά ομολόγων, η Τράπεζα της Αγγλίας θα υποχωρήσει και θα επιστρέψει στο σχέδιό της να πουλήσει», είπε. «Και άλλες κεντρικές τράπεζες που έχουν αγοράσει ομόλογα στο παρελθόν δεν θα αποφύγουν την αλλαγή ρότας, όσο ο πληθωρισμός είναι υψηλός και τα επιτόκια αυξάνονται».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v