Γερμανία: Ενδοκυβερνητική κόντρα για τέλος αερίου και πυρηνικά

Για περαιτέρω νομικό έλεγχο της ειδικής εισφοράς στο καύσιμο πιέζει ο υπ. Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. Απορίπτει το αίτημα ο υπ. Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ. Τι υποστηρίζουν οι δύο αξιωματούχοι για την πυρηνική ενέργεια.

Γερμανία: Ενδοκυβερνητική κόντρα για τέλος αερίου και πυρηνικά

Με όρους δημόσιας αντιπαράθεσης γίνεται πλέον η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ και του υπουργού Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, τόσο για το έκτακτο τέλος φυσικού αερίου όσο και για τη λειτουργία των τριών πυρηνικών σταθμών της χώρας.

Ο κ. Λίντνερ εκτιμά ότι δεν είναι απαραίτητη περαιτέρω εξέταση της ειδικής εισφοράς η οποία έχει ως στόχο την διασφάλιση της σταθερότητας της αγοράς ενέργειας, σε αντίθεση με τον κ. Χάμπεκ, ο οποίος ζητά την εξέταση συνταγματικότητας του μέτρου. «Η διαδικασία ολοκληρώθηκε. Την περασμένη Παρασκευή η κυβέρνηση αποφάσισε ότι δεν έχει νομικές ενστάσεις σχετικά με το ειδικό τέλος φυσικού αερίου - ακόμη και με την εταιρία εισαγωγής φυσικού αερίου Uniper κρατικοποιημένη», δήλωσε ο κ. Λίντνερ.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Χάμπεκ παραδέχθηκε μεν ότι η επιπλέον εισφορά είναι αναγκαία, αλλά επέμεινε ότι απαιτείται περαιτέρω νομικός έλεγχος του μέτρου. «Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει γραπτή νομική γνωμοδότηση από το αρμόδιο υπουργείο, το Οικονομικών, με την οποία να ξεκαθαρίζουν οι αμφιβολίες», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας, ενώ ο ίδιος ο κ. Χάμπεκ επισήμανε ότι είναι εύλογο το ερώτημα εάν η Uniper ως κρατικοποιημένη εταιρία θα εξακολουθήσει να επωφελείται από την προσαύξηση στην τιμή της κιλοβατώρας. Υπάρχει πάντως περιθώριο τριών μηνών μέχρι την επίσημη υπαγωγή της εταιρίας σε κρατικό έλεγχο.

Υπερασπιζόμενος το μέτρο του έκτακτου τέλους, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ τόνισε ακόμη ότι το τέλος έρχεται να στηρίξει τους εισαγωγείς ενέργειας για τις υψηλές τιμές στις αγορές. «Δείχνουμε ότι το κράτος θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να διατηρήσει σταθερή στην αγορά. Και είναι ένας τρόπος για να μην αφήσουμε τα πάντα στο κράτος», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας. Οι πρώτες πληρωμές από την επιβάρυνση κατά 2,4 λεπτά/kWh η οποία εισάγεται την 1η Οκτωβρίου αναμένονται τον Νοέμβριο.

Η διάσταση απόψεων ωστόσο επεκτείνεται και στο ζήτημα της παραμονής - ή όχι - σε λειτουργία των τριών πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίοι επρόκειτο να κλείσουν στο τέλος του έτους. Ο κ. Χάμπεκ εισηγήθηκε τη διατήρηση σε εφεδρεία μόνο των δύο από αυτούς μέχρι τον Απρίλιο, αλλά το FDP έχει ξεκάθαρη θέση υπέρ της παράτασης της λειτουργίας των σταθμών για όσο χρειαστεί. «Είναι απαραίτητο να αυξηθεί η δυναμικότητα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και να μειωθούν οι τιμές που καλπάζουν. Οι τρεις ασφαλείς πυρηνικοί σταθμοί πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν και τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με λιγνίτη να συνδεθούν ξανά στο δίκτυο», τόνισε ο κ. Λίντνερ. «Μπορώ να δηλώσω επειγόντως ότι για φυσικούς, οικονομικούς και πολιτικούς λόγους θα πρέπει για κάποιο διάστημα να εξακολουθήσουμε να βασιζόμαστε στην πυρηνική ενέργεια», δήλωσε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v