Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μια ανάσα πριν από την κρατικοποίηση η γερμανική Uniper

(upd) Να αποτρέψει την κατάρρευση του ενεργειακού τομέα της χώρας προσπαθεί το Βερολίνο. Εχει κλείσει η προσωρινή συμφωνία. Πόσα δισεκατομμύρια θα κοστίσει.

Μια ανάσα πριν από την κρατικοποίηση η γερμανική Uniper

Η γερμανική κυβέρνηση πλησιάζει σε συμφωνία για την κρατικοποίηση του γίγαντα φυσικού αερίου Uniper, καθώς το Βερολίνο κινείται για να αποτρέψει την κατάρρευση του ενεργειακού τομέα της χώρας.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, μια προσωρινή συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης, της Uniper και του κύριου μετόχου της, της φινλανδικής Fortum Oyi, έχει επιτευχθεί, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση. 

Η γερμανική κυβέρνηση θα εισφέρει περίπου 8 δισ. ευρώ και θα αγοράσει το 78% των μετοχών της Fortum, επιτρέποντας στην Uniper να αποπληρώσει τα δάνειά της.

Σύμφωνα με το Business Insider, η κρατικοποίηση αναμένεται να κοστίσει πάνω από 30 δισ. ευρώ.

Αφρού αγοράσει μερίδιο ελέγχου της Fortum σε σχετικά χαμηλή τιμή, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο στη συνέχεια να ρίξει δισεκατομμύρια ευρώ στην εταιρεία μέσω αύξησης κεφαλαίου, ανέφερε το Bloomberg News την περασμένη εβδομάδα. Μια εκπρόσωπος του Fortum αρνήθηκε να σχολιάσει όσο βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις. Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από τη φινλανδική ή τη γερμανική κυβέρνηση.

Η νέα συμφωνία θα αντικαταστήσει το σχέδιο διάσωσης του Ιουλίου, που ήθελε την κυβέρνηση να λαμβάνει μερίδιο 30% στην Uniper. Αυτή η συμφωνία κρίθηκε ανεπαρκής, καθώς η κρίση εντάθηκε και εξαπλώθηκε.

Οι μετοχές της Uniper υποχώρησαν έως και 6,4%. Η εταιρεία έχει χάσει περίπου το 90% της αξίας της και αξίζει περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Η Fortum, η οποία ελέγχεται από τη φινλανδική κυβέρνηση, έκανε άλμα 9,5%, πριν σταματήσει η διαπραγμάτευση των μετοχών της από το χρηματιστήριο.

«Δεν δεχόμαστε την εθνικοποίηση χωρίς αποζημίωση», είπε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες την Τρίτη ο Φινλανδός υπουργός για ευρωπαϊκά ζητήματα Τίτι Τουπουράινεν, ο οποίος επιβλέπει τις κρατικές εταιρείες. «Είναι σαφές ότι πρέπει να αποζημιωθούμε».

Η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται επίσης σε συζητήσεις για την εξαγορά τουλάχιστον δύο άλλων εταιρειών ενέργειας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v