Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παρέμβαση Πούτιν στη διαμάχη Κιργιστάν-Τατζικιστάν

Εφτασε τους 71 ο συνολικός αριθμός των νεκρών στα σύνορα των δύο χωρών. Ρωσική έκκληση για αυτοσυγκράτηση και ειρηνική διευθέτηση. «Η Μόσχα είναι έτοιμη να παράσχει την απαραίτητη βοήθεια».

Παρέμβαση Πούτιν στη διαμάχη Κιργιστάν-Τατζικιστάν

Το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν ανακοίνωσαν ότι ο αριθμός των νεκρών από τις συγκρούσεις στα σύνορά τους ανήλθε σε 71, ενω τηρείται για δεύτερη μέρα η εύθραυστη εκεχειρία που συνήφθη ανάμεσα στις δύο χώρες της Κεντρικής Ασίας. Ο κοινός σύμμαχός τους, η Ρωσία, κάνει έκκληση για αποκλιμάκωση της έντασης.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους ηγέτες των δύο χωρών, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο την Κυριακή.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε τις δύο πλευρές να αποφύγουν την περαιτέρω κλιμάκωση και να λάβουν μέτρα για την επίλυση της κρίσης αποκλειστικά με ειρηνικά, πολιτικά και διπλωματικά μέσα το συντομότερο δυνατό, ενώ επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της Ρωσίας να παράσχει την απαραίτητη βοήθεια για να διασφαλίσει τη σταθερότητα στη συνοριακή περιοχή Κιργιστάν-Τατζικιστάν».

Από τις 14 ως τις 16 Σεπτεμβρίου ξέσπασαν φονικές συγκρούσεις μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, που έχουν εδώ και χρόνια εδαφικές διαφορές.

Το Κιργιστάν ανέφερε 36 θανάτους από τις συγκρούσεις και ανακοίνωσε ότι απομάκρυνε περί τους 137.000 ανθρώπους από την περιοχή των συγκρούσεων.

Η κυβέρνηση κήρυξε εθνικό πένθος για τη Δευτέρα, στη μνήμη των θυμάτων από τις συγκρούσεις.

Το Τατζικιστάν επίσης ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν 35 άνθρωποι από τις τάξεις του.

Τα σύνορα μεταξύ του Ταζικιστάν και του Κιργιστάν γίνονται τακτικά θέατρο φονικών συγκρούσεων. Σχεδόν τα μισά από τα 970 χιλιόμετρα των συνόρων αμφισβητούνται και η πρόοδος για την οριοθέτησή τους ήταν πολύ αργή τα τελευταία χρόνια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v