Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πούτιν: Δεν αλλάζουν οι στόχοι της Ρωσίας στην Ουκρανία

Προειδοποίηση να μην πληγούν ρωσικές υποδομές από τους Ουκρανούς. Δεν βιαζόμαστε, υποστηρίζει. «Αν θέλετε αέριο, να άρετε τις κυρώσεις». Υμνοι σε Ερντογάν για την «συμβολή του».

Πούτιν: Δεν αλλάζουν οι στόχοι της Ρωσίας στην Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε την Παρασκευή τη Δύση ότι θέλει να διαλύσει τη Ρωσία και υποστήριξε ότι έστειλε ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο για να το αποτρέψει. 

Στην πρώτη του τοποθέτηση για την πορεία του πολέμου μετά την ουκρανική αντεπίθεση ο Πούτιν απείλησε τους Ουκρανούς με χτυπήματα σε υποδομές.  

«Θα δούμε πώς θα τελειώσει η ουκρανική αντεπίθεση» τόνισε. 

Σε δηλώσεις που έκανε σε συνέδριο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, ο Πούτιν ανέφερε ακόμα ότι η Ρωσία βλέπει ότι γίνονται προσπάθειες να πληγούν ρωσικές υποδομές από τους Ουκρανούς και προειδοποίησε ότι θα υπάρξει πιο σοβαρή αντίδραση αν δημιουργηθούν μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τη Ρωσία. 

«Μόλις πρόσφατα οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν ορισμένους ευαίσθητους στόχους (σ.σ. σταθμούς ενέργειας κ.τλ.). Ας το θεωρήσουμε αυτό προειδοποιητικό χτύπημα», είπε ο Πούτιν. «Εάν η κατάσταση εξελιχθεί περαιτέρω προς αυτή την κατεύθυνση, η απάντησή μας θα είναι πιο σοβαρή».

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία δεν βιάζεται να ολοκληρώσει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία και ότι σταδιακά παίρνει τον έλεγχο εδαφών στη χώρα. Υποστήριξε ότι αρχικά είχε συμφωνήσει για τις «εγγυήσεις ασφάλειας» σε ότι αφορά την Ουκρανία και ότι ο κύριος σκοπός είναι η απελευθέρωση του Ντομπάς.

«Δεν βιαζόμαστε, ο κύριος στόχος δεν αλλάζει»

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξήρε τις προσπάθειες του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά είπε ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν ήταν διατεθειμένος να διεξαγάγει ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι ο Ερντογάν πάντα πρότεινε συναντήσεις με τον Ζελένσκι -αν και δεν το είχε κάνει στη σημερινή συνάντηση- και ότι ο Τούρκος ηγέτης είχε "σημαντική συμβολή" στις προσπάθειες τερματισμού της σύγκρουσης.

Αέριο και Nord Stream

Ο ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη άρχισε πριν ξεκινήσει η «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

«Στην ενεργειακή κρίση της Ευρώπης συνέβαλε τα μέγιστα η ‘πράσινη ατζέντα’ που υιοθέτησε η ΕΕ», τόνισε.

«Εμείς δεν έχουμε ευθύνη για την άνοδο στις τιμές αερίου στην Ευρώπη. Ζητήστε από την Ουκρανία να ανοίξει μια από τις οδούς αερίου προς την Ευρώπη», συμπλήρωσε.

Οσον αφορά στον αγωγό Nord Stream I, σημείωσε ότι οι ειδικοί της Siemens Energy διαπίστωσαν τη διαρροή αερίου στην αγωγό.

«Η Gazprom χρειάζεται εγγυήσεις ότι οι κυρώσεις κατά του εξοπλισμού του Nord Stream I έχουν αρθεί», συμπλήρωσε.

«Εάν χρειάζεστε αέριο μπορείτε να άρετε τις κυρώσεις κατά του Nord Stream 2», τόνισε ο ρώσος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι η Μόσχα θα σεβαστεί πλήρως τις ενεργειακές της υποχρεώσεις.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v