Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόβει 30% φέτος η Ρωσία τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην ΕΕ

Διαθέτει 50 δισ. κυβ. μέτρα λιγότερα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Έστελνε περίπου το 40% του φυσικού αερίου που εισήγαγε η ΕΕ πριν την εισβολή στην Ουκρανία. Αυτό το μερίδιο έχει πλέον βουλιάξει στο 9%.

Κόβει 30% φέτος η Ρωσία τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην ΕΕ

Oι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μειωθούν κατά 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φέτος, είπε ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Πέρυσι, οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ ανήλθαν συνολικά σε περίπου 150 bcm. H ρωσική ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης έχει περικοπεί σημαντικά φέτος, εν μέσω της αντιπαράθεσης και των σαρωτικών κυρώσεων της Δύσης κατά της Ρωσίας, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Ρωσία διέθετε περίπου το 40% του φυσικού αερίου που εισήγαγε η ΕΕ, πριν στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία. Αυτό το μερίδιο έχει πλέον βουλιάξει στο 9%.

Η Ευρώπη εξετάζει το ενδεχόμενο να βάλει πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο, ως τρόπο να ανακόψει την εκτόξευση των τιμών ενέργειας και να τιμωρήσει τη Μόσχα για τις ενέργειές της στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία θα σταματήσει να εξάγει την ενέργειά της, εάν επιβληθούν τέτοιοι περιορισμοί.

Η απειλή της συρρίκνωσης της ενέργειας στην Ευρώπη εξακολουθεί να υφίσταται, την ώρα που η γερμανική ρυθμιστική αρχή προειδοποίησε ότι πιθανότατα θα υπάρξουν ελλείψεις φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, o αντίκτυπος της κρίσης αντηχεί στην οικονομία και στις αγορές. Η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να πάρει μερίδιο στην προβληματική εταιρεία προμήθειας φυσικού αερίου VNG, αφότου η Uniper δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι εξετάζεται η κρατικοποίηση της εταιρείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v