Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σουηδία: Η πρωθυπουργός Αντερσον αναγνώρισε την ήττα της

Ιστορική ήττα για τους Σοσιαλδημοκράτες, που όμως παραμένουν πρώτο κόμμα. Και ιστορική νίκη για τον δεξιό συνασπισμό, που την κάνει ιστορικότερη η ορατή πιθανότητα να συγκυβερνήσουν οι πρώην νεοναζί, πλέον δεύτερο κόμμα στη χώρα.

Σουηδία: Η πρωθυπουργός Αντερσον αναγνώρισε την ήττα της

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Αντερσον αποδέχτηκε την ήττα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματός της μετά τις εκλογές θρίλερ στη χώρα, που όπως φαίνεται στο νήμα χαρίζουν τη νίκη στον τετρακομματικό συνασπισμό της δεξιάς αντιπολίτευσης.

Λίγες ψήφοι απομένουν να μετρηθούν, ωστόσο η Άντερσον, η οποία έγινε πέρυσι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σουηδίας, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν πως η Δεξιά κέρδισε.

«Ως εκ τούτου, αύριο θα υποβάλω την παραίτησή μου», είπε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι Μετριοπαθείς, οι Σουηδοί Δημοκράτες, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι είχαν οριακό προβάδισμα μετά τις εκλογές της Κυριακής, εξού και τα επίσημα ακριβή αποτελέσματα καθυστερούν. Πιθανότατα θα ανακοινωθούν το Σαββατοκύριακο, γράφει το Reuters.

Οι φετινές εκλογές αποτελούν ορόσημο στη σουηδική πολιτική, καθώς μπαίνουν στην κυβέρνηση για πρώτη φορά οι Σουηδοί Δημοκράτες, κόμμα που προέρχεται από τις τάξεις των νεοναζί, δήλωνε αντισυστημικό και βασίστηκε στην ακραία αντιμεταναστευτική ρητορική. Όμως, η δεξιά αντιπολίτευση σήμερα το έχει ανάγκη προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση με κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Φαίνεται μάλιστα ότι  οι Σουηδοί Δημοκράτες κερδίζουν το 20,6% των ψήφων, ξεπερνώντας τους Μετριοπαθείς που έλαβαν 19,1%, ως το ιστορικά μεγαλύτερο κόμμα στα δεξιά.

Αν και το κόμμα του Κρίστερσον έχει πια μικρότερη εκλογική δύναμη, ο ηγέτης των Σουηδών Δημοκρατικών Τζίμι Άκεσον δεν λαμβάνει την απαιτούμενη ευρεία υποστήριξη των δεξιών κομμάτων για να ηγηθεί της νέας κυβέρνησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v