Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

JP Morgan για παγκόσμια οικονομία: Πιο πιθανή η ομαλή προσγείωση παρά η ύφεση

Πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν μετριασμό του πληθωρισμού και των μισθολογικών πιέσεων, ανάκαμψη της ανάπτυξης και σταθεροποίηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, υποδηλώνουν ότι ο κόσμος θα αποφύγει τα χειρότερα.

JP Morgan για παγκόσμια οικονομία: Πιο πιθανή η ομαλή προσγείωση παρά η ύφεση

Η ομαλή προσγείωση γίνεται το πιο πιθανό σενάριο για την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τους αναλυτές στρατηγικής της JP Morgan Chase & Co.

Οπως σημειώνει το Bloomberg, πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν μετριασμό του πληθωρισμού και των μισθολογικών πιέσεων, ανάκαμψη της ανάπτυξης και σταθεροποίηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, υποδηλώνουν ότι ο κόσμος θα αποφύγει την ύφεση, έγραψε τη Δευτέρα μια ομάδα, συμπεριλαμβανομένων των Marko Kolanovic και Nikolaos Panigirtzoglou. Οι αγορές μπορούν να επωφεληθούν από τη δημοσιονομική τόνωση στην Κίνα, τα σχέδια ενεργειακής στήριξης στην Ευρώπη και το πολύ χαμηλό επενδυτικό κλίμα, ανέφεραν.

«Τα οικονομικά δεδομένα και η θέση των επενδυτών είναι πιο σημαντικοί παράγοντες για την απόδοση ριψοκίνδυνων περιουσιακών στοιχείων από τη ρητορική της κεντρικής τράπεζας», έγραψαν οι αναλυτές στρατηγικής. «Τηρούμε μια στάση υπέρ του κινδύνου».

Το θετικό κλίμα έχει επιστρέψει στις αγορές τις τελευταίες ημέρες, εν μέσω ελπίδων ότι ο πληθωρισμός μπορεί να έχει κορυφωθεί, τουλάχιστον στις ΗΠΑ. 

Η JP Morgan υποστηρίζει ότι μια σταδιακή χαλάρωση του πληθωρισμού θα πρέπει να είναι θετική για τις κυκλικές μετοχές και τις μετοχές εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης, τις οποίες προτιμά μαζί με τις αναδυόμενες αγορές και τις κινεζικές μετοχές έναντι των «ακριβών» αμυντικών. Υποστηρίζει την αγορά εν μέσω πτώσης των μετοχών ενέργειας (buy the dip) και διατηρεί ένα «επιθετικό» overweight στα εμπορεύματα.

«Υποστηρίζουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιλυθεί από μόνος του καθώς οι στρεβλώσεις εξασθενούν και ότι η Fed αντέδρασε υπερβολικά με αύξηση 75 μονάδες βάσης», έγραψε η ομάδα. «Πιθανότατα θα δούμε μια στροφή της Fed, η οποία είναι θετική για τα κυκλικά περιουσιακά στοιχεία».

Οι αναλυτές στρατηγικής είναι θετικοί για το δολάριο και αναμένουν ότι οι καμπύλες αποδόσεων των αμερικανικών και ευρωπαϊκών ομολόγων θα γίνουν πιο επίπεδες.

Η JP Morgan δεν είναι η μόνη που έχει αυτή την άποψη.

Τα υπάρχοντα στοιχεία υποδηλώνουν ότι μια ήπια προσγείωση είναι εκεί που οδηγείται η παγκόσμια οικονομία, δήλωσε ο Isaac Poole, επικεφαλής επενδύσεων στην Oreana Financial Services Ltd., σε συνέντευξή του. «Σε αυτό το σενάριο, πιστεύουμε ότι τα κέρδη θα μπορούσαν να είναι σχετικά καλά την επόμενη χρονιά στις ΗΠΑ».

Η αύξηση των κερδών «θα μπορούσε να εκπλήξει θετικά, επειδή έχει επικρατήσει πολλή απαισιοδοξία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v