Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία: Πλαφόν £2.500 τον χρόνο στους λογαριασμούς ενέργειας

Εγγύηση τιμής για τις επόμενες δύο χρονιές, αρχές γενομένης από 1η Οκτωβρίου, ανακοίνωσε η νέα πρωθυπουργός της χώρας. Δεσμεύτηκε και για στήριξη των επιχειρήσεων, αλλά για έξι μήνες.

Βρετανία: Πλαφόν £2.500 τον χρόνο στους λογαριασμούς ενέργειας

Πακέτο μέτρων ύψους 150 δισ. λιρών ανακοίνωσε η πρόσφατα εκλεγείσα πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας σήμερα Πέμπτη. Οπως ενημέρωσε, η κυβέρνησή της θα εισαγάγει εγγύηση τιμής ενέργειας για τα επόμενα δύο χρόνια, περιορίζοντας τους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών, εν μέσω των ανοδικών τιμών που τροφοδοτούνται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Από την 1η Οκτωβρίου, τα βρετανικά νοικοκυριά δεν θα πληρώνουν πάνω από £2.500 ετησίως στους λογαριασμούς ενέργειάς τους τα επόμενα δύο χρόνια. Το μέγιστο ποσό για τυπική οικιακή χρήση ενέργειας αναμενόταν προηγουμένως να αυξηθεί σε πάνω από 3.500 λίρες τη χρονιά που θα ξεκινούσε από τον Οκτώβριο, με ορισμένες προβλέψεις να δείχνουν ότι οι λογαριασμοί θα ξεπερνούσαν τις £6.000 το επόμενο έτος.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, ταυτόχρονα, δεσμεύτηκε ότι οι επιχειρήσεις σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο θα υποστηριχθούν επίσης για το ενεργειακό κόστος, λέγοντας ότι το πρόγραμμα ενίσχυσης θα διαρκέσει αρχικά έξι μήνες. Μετά τους έξι μήνες, δήλωσε ότι η υποστήριξη θα επικεντρωθεί σε «ευάλωτες βιομηχανίες», ενώ μέσω επανεξέτασης θα αποφασιστεί σε ποιες επιχειρήσεις θα πρέπει να στοχεύσουν. Το υπουργείο Οικονομικών θα καθορίσει το κόστος του προγράμματος ενεργειακής στήριξης. 

Η Τρας επιβεβαίωσε επίσης ότι η Ντάουνινγκ Στριτ δεν θα ενδώσει στις εκκλήσεις για την εισαγωγή ενός έκτακτου φόρου σε εταιρείες ενέργειας, καθώς το μέτρο θα υπονόμευε την ανάπτυξη των εγχώριων ενεργειακών προμηθειών.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός υποστήριξε ότι οι προτεινόμενες εγγυήσεις για τις τιμές της ενέργειας θα μειώσουν τον πληθωρισμό κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v