Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γκρινιάζει η Πολωνία για τον φόρο σε εταιρείες ενέργειας

Ακόμη μία ένδειξη δυνητικής ρήξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Βαρσοβία ζητά προσωρινή αναστολή του συστήματος trading εκπομπών αερίων της ΕΕ, για να βοηθήσει στη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας.

Γκρινιάζει η Πολωνία για τον φόρο σε εταιρείες ενέργειας

Η ΕΕ θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα σε άλλα μέτρα έναντι μιας έκτακτης εισφοράς στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, είπε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας. Οπως σημειώνουν οι Financial Times, πρόκειται για ακόμη μία ένδειξη δυνητικού διχασμού σχετικά με το σχέδιο των Βρυξελλών να βοηθήσουν τους καταναλωτές στην ενεργειακή κρίση.

Ενόψει έκτακτης ενεργειακής συνάντησης της ΕΕ την Παρασκευή, ο Mateusz Morawiecki πρότεινε ότι μια προσωρινή αναστολή του συστήματος trading εκπομπών αερίων (ETS) της ΕΕ για να βοηθήσει στη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας θα έδινε «μια απάντηση στον Πούτιν, δείχνοντάς του ότι είμαστε σε θέση να αντιδράσουμε πολύ γρήγορα».

Αντίθετα, η έκτακτη εταιρική εισφορά που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρειαζόταν πολύ περισσότερο χρόνο για να μειώσει τις ραγδαίες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά.

«Δεν αποκλείουμε κάποια φορολογία σε όσους έχουν έκτακτα κέρδη, αλλά υπάρχουν και άλλα μέσα που θα πρέπει να ενεργοποιηθούν», είπε ο Morawiecki σε συνέντευξή του, κάνοντας λόγο για αναστολή του ETS για 1-2 χρόνια ή σημαντική μείωση των τιμών για τις εκπομπές άνθρακα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v