Προτεραιότητα Νο2 η οικονομία για τους Αμερικανούς

Το δεύτερο πιο σημαντικό θέμα που απασχολεί τους Αμερικανούς πολίτες είναι το ζήτημα της οικονομίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας Gallup που επικαλείται σε έκθεσή του ο αναλυτής της SSB, Tobias Levkovich, ύστερα φυσικά από την τρομοκρατία.

Προτεραιότητα Νο2 η οικονομία για τους Αμερικανούς
Με την τρομοκρατία να αποτελεί την πάγια-πλέον- ανησυχία των Αμερικανών πολιτών, το αμέσως επόμενο πιο σημαντικό ζήτημα που απασχολεί τους πολίτες των ΗΠΑ είναι η οικονομία, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Gallup, που επικαλείται ο αναλυτής της SSB, Tobias Levkovich.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η απαλλαγή των μερισμάτων από φόρους είχε το χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ των ζητημάτων που ”ανησυχούσαν” τους Αμερικανούς, μέχρι και την ομιλία του προέδρου Μπους την περασμένη εβδομάδα.

Το οικονομικό πακέτο που παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο Μπους έτυχε κριτικής όχι μόνο από τους δημοκράτες, αλλά και από μέλη του κόμματος του προέδρου, ιδιαίτερα από ομάδα γερουσιαστών που και στο παρελθόν δεν είχαν ενδοιασμούς να εκφράσουν την αντίθεσή τους από τις γραμμές της παράταξης.

Η εξαίρεση των μερισμάτων από τη φορολογία έχει αποδειχτεί το πιο αντιφατικό μέτρο από το πρόγραμμα του Μπους μέχρι στιγμής. Χαρακτηριστικό είναι πως σύμφωνα με δημοσκόπηση της Gallup που διεξήχθη στο διάστημα μεταξύ 3-5 Ιανουαρίου, το συγκεκριμένο μέτρο έτυχε περιορισμένου ενδιαφέροντος από τους ερωτηθέντες.

Συγκεκριμένα, μόλις το 58% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν το εν λόγω σχέδιο, ενώ περί το 38% εκτιμά πως θα βοηθήσει τις οικογένειες, με το 50% των ερωτηθέντων να σχολιάζει πως το μέτρο θα ενισχύσει την οικονομία.

Ο Levkovich εκτιμά πως το περιορισμένο ενδιαφέρον που επέδειξαν οι Αμερικανοί στην ανακοίνωση του Μπους για την απαλλαγή των μερισμάτων από τη φορολογία, ίσως να οφείλεται και στο γεγονός ότι ήταν γνωστό αρκετό καιρό πριν ότι ο Μπους θα προωθούσε το συγκεκριμένο μέτρο.

Μάλιστα, στην ομιλία του ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών προέβαλλε την απαλλαγή των μερισμάτων ως μέσο για να ξαναβάλει αρκετά χρήματα στις τσέπες των Αμερικανών, αλλά και για να βοηθήσει ιδιαίτερα αυτούς που αποταμιεύουν για την συνταξιοδότησή τους.

Στην έκθεση του Levkovich σχολιάζεται ακόμη ότι αν και στη δημοσκόπηση της Gallup δεν καλύφθηκαν όλα τα κύρια στοιχεία των προτάσεων του Μπους, η κοινή γνώμη γενικότερα φαίνεται να υποστηρίζει το πρόγραμμα.

Ακόμη, η επέκταση των επιδομάτων ανεργίας που επρόκειτο να λήξουν το Δεκέμβριο είναι γενικότερα μεταξύ των αποδεκτών μέτρων, ωστόσο μόλις το 23% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι θα βοηθήσει τους πολίτες ή/και τις οικογένειές τους, ενώ τον 41% εκτιμά ότι θα ενισχύσει την οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v