Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία και ο αναπτυσσόμενος κόσμος «εξαπατήθηκαν» από μια ουκρανική συμφωνία εξαγωγής σιτηρών με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, δεσμευόμενος ότι θα προσπαθήσει να αναθεωρήσει τους όρους της, για να περιορίσει τις χώρες που μπορούν να λάβουν αποστολές.
Όπως μεταδίδει το Reuters, μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ στην πόλη Βλαδιβοστόκ της Ρωσίας, ο Πούτιν έβαλε στο στόχαστρό του τη συμφωνία, που είχε κλείσει με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών, λέγοντας ότι οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας δεν πήγαιναν στις φτωχότερες χώρες του κόσμου όπως είχε αρχικά προβλεφθεί.
«Αυτό που βλέπουμε, είναι μια θρασύτατη εξαπάτηση... μια εξαπάτηση από τη διεθνή κοινότητα των εταίρων μας στην Αφρική και άλλων χωρών που έχουν απόλυτη ανάγκη από τρόφιμα. Είναι απλώς μια απάτη», είπε ο Πούτιν.
Στα πιο έντονα σχόλιά του για το θέμα από τότε που επιτεύχθηκε η συμφωνία τον Ιούλιο, ο Πούτιν προειδοποίησε για παγκόσμια επισιτιστική κρίση, εάν δεν αντιμετωπιστεί η κατάσταση και είπε ότι θα επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για να συζητήσει την τροποποίηση της συμφωνίας για τον περιορισμό των χωρών που μπορούν να λάβουν αποστολές.
«Είναι προφανές ότι με αυτή την προσέγγιση, η κλίμακα των προβλημάτων επισιτισμού στον κόσμο θα αυξηθεί... γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή», είπε.
Ο Πούτιν είπε, χωρίς να αναφέρει πηγή, ότι μόνο δύο από τα 87 πλοία, που μετέφεραν 60.000 τόνους προϊόντων, πήγαν σε φτωχές χώρες, καθώς κατηγόρησε τη Δύση ότι ενεργούν ως αποικιακά κράτη.
«Έτσι είναι -ήταν κάποτε αποικιστές και παρέμειναν έτσι», είπε για τις ευρωπαϊκές χώρες.
«Σχεδόν όλα τα σιτηρά που εξάγονται από την Ουκρανία δεν αποστέλλονται στις φτωχότερες αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Πούτιν σε οικονομικό φόρουμ στην ανατολική πόλη Βλαδιβοστόκ την Τετάρτη.
Τα στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν ότι η Τουρκία ήταν ο πιο συχνός προορισμός για αποστολές από την Ουκρανία, με φορτία να πηγαίνουν επίσης στην Κίνα, την Ινδία, την Αίγυπτο, την Υεμένη, τη Σομαλία και το Τζιμπουτί.
Ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τη συμφωνία, με την ελπίδα ότι οι στόχοι της θα εξακολουθήσουν να επιτυγχάνονται.
Ο υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν γνώριζε καμία επίσημη κίνηση από τη Ρωσία για την τροποποίηση των όρων της συμφωνίας, η οποία παραμένει η μόνη σημαντική διπλωματική εξέλιξη στη σύγκρουση των έξι μηνών.
Ο Πούτιν είπε επίσης ότι ορισμένοι περιορισμοί στις εξαγωγές λιπασμάτων της Ρωσίας έχουν χαλαρώσει, αλλά οι «έξυπνες κυρώσεις» εξακολουθούν να περιπλέκουν το ρωσικό εμπόριο.
Η Μόσχα λέει ότι έχει λάβει υποσχέσεις για άρση ορισμένων κυρώσεων logistics που, όπως λέει, διαταράσσουν τις δικές της εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων, με αντάλλαγμα τη χαλάρωση του στρατιωτικού αποκλεισμού στα νότια λιμάνια της Ουκρανίας.
«Δεν υπάρχουν άμεσες κυρώσεις κατά των προϊόντων, αλλά υπάρχουν περιορισμοί που σχετίζονται με τα logistics, τα ναύλα, τις πληρωμές και την ασφάλιση. Πολλά από αυτά τα στοιχεία περιορισμών παραμένουν», είπε ο Πούτιν.
Η συμφωνία για τα σιτηρά, που υπογράφηκε τον Ιούλιο, είχε στόχο να αποτρέψει μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση, διασφαλίζοντας τη διέλευση των πλοίων μέσα και έξω από τα ουκρανικά λιμάνια, επιτρέποντάς τους να εξάγουν δεκάδες εκατομμύρια τόνους σιτηρών.
Πούτιν: Η Δύση αποτυγχάνει, το μέλλον βρίσκεται στην Ασία
Η ρωσική οικονομία αντιμετωπίζει την οικονομική και τεχνολογική επιθετικότητα της Δύσης, δήλωσε σήμερα Τετάρτη ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με το Reuters. Η Ρωσία «ξεπερνά σταθερά» αυτή την επιθετικότητα, πρόσθεσε.
Δήλωσε επίσης ότι η οικονομική κατάσταση και οι χρηματοπιστωτικές αγορές στη χώρα έχουν σταθεροποιηθεί παρά τις κυρώσεις της Δύσης που στοχεύουν τη χώρα. Τόνισε ότι οι προβλέψεις για την οικονομία είναι «πολύ πιο αισιόδοξες» από την άνοιξη.
Οι δυτικές κυρώσεις είναι κοντόφθαλμες και συνιστούν κίνδυνο για ολόκληρο τον κόσμο, ο οποίος στρέφεται όλο και περισσότερο προς την Ασία, δήλωσε επίσης.
Όπως είπε, η Δύση έχει υπονομεύσει την παγκόσμια οικονομία με μια «επιθετική» απόπειρα να επιβάλει την κυριαρχία της ανά τον κόσμο, αλλά η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού βρίσκεται σε άνοδο.
«Μη αναστρέψιμες, ακόμη και τεκτονικές αλλαγές έχουν συντελεστεί στις διεθνείς σχέσεις. Ο ρόλος των δυναμικών, πολλά υποσχόμενων χωρών και περιοχών του κόσμου -κυρίως η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού-, έχει αυξηθεί σημαντικά».
Κίεβο: Η Μόσχα δεν έχει λόγους επανεξέτασης της συμφωνίας
Σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία δεν έχει λόγους να επανεξετάσει τη συμφωνία-ορόσημο, που επιτρέπει στην Ουκρανία να εξάγει σιτηρά από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και ότι οι όροι της συμφωνίας τηρούνται αυστηρά.
Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε: «Φυσικά δεν υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι για την αναθεώρηση της συμφωνίας για τα σιτηρά, ούτε κατά διάνοια. Η συμφωνία, κατά την άποψή μας και κατά την άποψη των μεσολαβητών, τηρείται αυστηρά».
«Πιστεύω ότι τέτοιες απρόσμενες και αβάσιμες δηλώσεις υποδηλώνουν μάλλον μια απόπειρα να βρεθούν νέα επιθετικά θέματα συζήτησης για να επηρεαστεί η παγκόσμια κοινή γνώμη και, πάνω απ’ όλα, να ασκηθεί πίεση στα Ηνωμένα Έθνη», δήλωσε.
Πούτιν: Δώστε μας τουρμπίνες για να ανοίξουμε ξανά τον Nord Stream
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε ξανά τις χώρες της Δύσης για το κλείσιμο του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream και είπε ότι οι ροές προς την Ευρώπη θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν μόλις χαλαρώσουν οι κυρώσεις στη Ρωσία, επιτρέποντάς της να επιστρέψει και να εξυπηρετήσει τις τουρμπίνες.
«Δώστε μας τουρμπίνες και θα ενεργοποιήσουμε τον Nord Stream αύριο», είπε στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ. «Αλλά δεν θα μας δώσουν τίποτα».
Τόνισε επίσης ότι η Ρωσία θα σταματήσει να προμηθεύει φυσικό αέριο και πετρέλαιο εάν επιβληθεί πλαφόν.