Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλό 24 ετών έναντι του δολαρίου το ιαπωνικό γεν

Καθώς το Τόκιο συνεχίζει να αψηφά την τάση των κεντρικών τραπεζών ανά τον κόσμο για περαιτέρω νομισματική σύσφιξη. Κατρακύλησε στα 142 γεν ανά δολάριο.

Σε χαμηλό 24 ετών έναντι του δολαρίου το ιαπωνικό γεν

Στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου από τον Αύγουστο του 1998 υποχώρησε την Τρίτη το γεν, εν μέσω στοιχημάτων σε Ευρώπη και ΗΠΑ ότι η εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της Τράπεζας της Ιαπωνίας θα συνεχιστεί, γράφουν οι Financial Times.

Το ιαπωνικό νόμισμα έπεσε απότομα σε νέο χαμηλό 24 ετών, στα 142 γεν ανά δολάριο, ύστερα από την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας ότι αυξάνει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα και ότι ο κύκλος νομισματικής σύσφιξης δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Η Ιαπωνία συνεχίζει να αψηφά την τάση των κεντρικών τραπεζών ανά τον κόσμο για περαιτέρω σύσφιξη, τη στιγμή που οι επενδυτές αναμένουν περαιτέρω αύξηση και των επιτοκίων της ΕΚΤ την Πέμπτη. Αυτό προκάλεσε ξεπούλημα στα αμερικανικά ομόλογα στη χώρα, ενισχύοντας το αφήγημα της Τράπεζας της Ιαπωνίας που συνεχίζει να διαφοροποιείται από τον υπόλοιπο κόσμο ενώ κάνει και πιο ελκυστικά τα στοιχήματα ενάντια στο γεν.

Λόγω της πολύ υψηλής συσχέτισης μεταξύ των αποδόσεων του γεν και του αμερικανικού ομολόγου -το γεν μειώνεται καθώς αυξάνονται οι αποδόσεις-, το sell-off στα ομόλογα πρόσθεσε τεχνική ώθηση στην πτώση του γεν.

Ισοτιμία γεν-δολαρίου από το 1995 μέχρι σήμερα

Μάλιστα, δεδομένου ότι μετά το συμπόσιο του Τζάκσον Χολ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σηματοδότησε ότι ο κύκλος της αύξησης επιτοκίων δεν ολοκληρώθηκε, φρεσκάρονται τα στοιχήματα για ένα «μικρό γεν».

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Shunichi Suzuki δήλωσε ότι οι απότομες κινήσεις του νομίσματος είναι ανεπιθύμητες και ότι παρακολουθεί την πτώση με «αίσθηση υπερεπείγοντος». Οι δηλώσεις του απηχούν σχόλια της περασμένης εβδομάδας, που δεν έχουν ακόμη πείσει την αγορά, ότι οι ιαπωνικές αρχές είναι έτοιμες για κάτι περισσότερο από λεκτική παρέμβαση.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v