Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κι άλλα δισεκατομμύρια δίνει η Ευρώπη στις εταιρείες ενέργειας

Το παράδειγμα της Γερμανίας ακολουθούν Ελβετία, Φινλανδία. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πιέζουν για μεγάλα πακέτα στήριξης, έτσι ώστε να αποτρέψουν την κατάρρευση των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας.

Κι άλλα δισεκατομμύρια δίνει η Ευρώπη στις εταιρείες ενέργειας

Η Ελβετία και η Φινλανδία ακολουθούν το παράδειγμα της Γερμανίας όσον αφορά την προσφορά πιστωτικών διευκολύνσεων στις ενεργειακές εταιρείες, καθώς η επιδείνωση της κρίσης προσφοράς και η άνοδος των τιμών απειλούν να προκαλέσουν χρηματοοικονομική καταστροφή στην Ευρώπη.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, την ώρα που οι Ευρωπαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σπεύδουν να βρουν λύσεις για την ενεργειακή κρίση, η ρευστότητα γίνεται ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα.

Όταν οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ συναντηθούν στις Βρυξέλλες την Παρασκευή, η ανάπτυξη «μέτρων ρευστότητας έκτακτης ανάγκης» θα είναι ένα από τα βασικά θέματα στην ημερήσια διάταξη που προωθείται από την τσεχική προεδρία.

Η φινλανδική εταιρεία κοινής ωφελείας Fortum είπε ότι υπέγραψε ρύθμιση ενδιάμεσης χρηματοδότησης με την κρατική επενδυτική εταιρεία Solidium αξίας 2,35 δισ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών της σε εξασφαλίσεις.

Ένας Φινλανδός κυβερνητικός αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι η υποστήριξη ήταν επιπλέον των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ εγγυήσεων ρευστότητας που ανακοίνωσε το Ελσίνκι για τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας την Κυριακή.

Η ελβετική εταιρεία κοινής ωφελείας Axpo δήλωσε ότι έλαβε μια πιστωτική γραμμή έως και 4 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (4,1 δισεκατομμύρια δολάρια) από την κυβέρνηση για να βοηθήσει στην εξασφάλιση των αναγκών της σε ρευστότητα.

Η ελβετική κυβέρνηση έχει παρατάξει ένα δίχτυ ασφαλείας 10 δισεκατομμυρίων φράγκων για τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά αποφάσισε να διαθέσει τα κεφάλαια στην Axpo, παρόλο που η νομοθεσία βρίσκεται ακόμη στο κοινοβούλιο.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πιέζουν για πακέτα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για να αποτρέψουν την κατάρρευση των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας και να προστατεύσουν τα νοικοκυριά εν μέσω του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v