Παραμένουν σε λειτουργία δύο πυρηνικά εργοστάσια στη Γερμανία

Δεν θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα εξόδου από την πυρηνική ενέργεια, παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, καθώς η ενεργειακή κρίση αλλάζει όλα τα δεδομένα. Θα συνεχιστεί η εφεδρική παραγωγή για να μην οδηγηθεί η χώρα στο δελτίο.

Παραμένουν σε λειτουργία δύο πυρηνικά εργοστάσια στη Γερμανία

Η Γερμανία θα διατηρήσει σε εφεδρεία δύο από τους τρεις εναπομείναντες πυρηνικούς σταθμούς της, για την περίπτωση που χρειαστούν προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τον χειμώνα, ακυρώνοντας την από καιρό προγραμματισμένη διακοπή λειτουργίας των εγκαταστάσεων.

«Έτσι θα μπορούμε να δράσουμε αν θα έρθουν τα χειρότερα των χειρότερων», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ τη Δευτέρα, προσθέτοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση παραμένει «προσηλωμένη στην έξοδο από την πυρηνική ενέργεια».

Ο κυβερνητικός συνασπισμός δέχτηκε έντονη πίεση προκειμένου να καθυστερήσει το τελικό βήμα για τη σταδιακή κατάργηση των πυρηνικών εγκαταστάσεων της χώρας, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε δραματική άνοδο στις τιμές της ενέργειας. Η κατάσταση κλιμακώθηκε αφότου η ρωσική Gazprom αποφάσισε να μη θέσει ξανά σε λειτουργία τον κρίσιμο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream μετά τη συντήρησή του, ανοίγοντας το ενδεχόμενο να μοιράζεται η ενέργεια ακόμη και με το δελτίο τον προσεχή χειμώνα.

Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος ηγείται των φιλικών προς τις επιχειρήσεις Ελεύθερων Δημοκρατών, ενθάρρυνε την κίνηση. Ο Χάμπεκ και η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, που προέρχονται και οι δύο από τους Πράσινους, ήταν πολύ πιο διστακτικοί δεδομένης της ιδεολογικής αντίθεσής τους στην ατομική ενέργεια.

Η EON και η EnBW Energie Baden-Wuerttemberg δήλωσαν θετικές στη συνέχιση λειτουργίας των δύο εργοστασίων τους, χωρητικότητας 1.400 μεγαβάτ (MW) το καθένα, ενώ η RWE ήταν επιφυλακτική επικαλούμενη νομικά και τεχνικά εμπόδια.

Τα δύο εργοστάσια ίσως κληθούν μέχρι τον Απρίλιο του 2023 να βοηθήσουν με τα αποθέματά τους ώστε να αναπληρωθούν πιθανές ελλείψεις ενέργειας.

Η κυβέρνηση του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς αγωνίζεται για να εξασφαλίσει ενεργειακό εφοδιασμό για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει την επιδεινούμενη κρίση του κόστους ζωής. Ο Σολτς και οι εταίροι του παρουσίασαν το Σαββατοκύριακο ένα τρίτο πακέτο βοήθειας -- αξίας 65 δισεκατομμυρίων ευρώ -- για να ελαφρύνουν τα νοικοκυριά και τις εταιρείες.

Οι τρεις τελευταίοι γερμανικοί πυρηνικοί σταθμοί επρόκειτο να κλείσουν μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ενέκρινε η κυβέρνηση της πρώην καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011.

Η πυρηνική ενέργεια αντιπροσωπεύει το 6% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία το πρώτο τρίμηνο, έναντι 30% από άνθρακα, 13% από αέριο και σχεδόν της μισής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές όπως αιολική ή ηλιακή, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσιεύτηκαν τον Ιούνιο.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ευρεία δημόσια υποστήριξη στην αναβολή του πυρηνικού τερματισμού. Σχεδόν τα δύο τρίτα υποστηρίζουν την κίνηση, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Forschungsgruppe Wahlen για τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ZDF τον περασμένο μήνα.

Οι Χάμπεκ και Μπέρμποκ επικαλέστηκαν τα πρόσφατα προβλήματα της Γαλλίας με τους αντιδραστήρες της ως απόδειξη ότι η πυρηνική ενέργεια είναι αναξιόπιστη, υποστηρίζοντας ότι δεν δίνει την απάντηση στα εφοδιαστικά δεινά της Ευρώπης.

Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε ότι οι κίνδυνοι της πυρηνικής τεχνολογίας επιβάλλουν την τήρηση του σχεδίου εξόδου, αλλά οι περιορισμοί στις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου δικαιολογούν το μέτρο των αποθεμάτων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v