Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο γκάζι για τον πληθωρισμό στην Τουρκία

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή κινήθηκε ανοδικά με ετήσιο ρυθμό 80,2% τον Aύγουστο. Ηταν το υψηλότερο σημείο κατά τη διάρκεια της 20ετούς διακυβέρνησης του Ερντογάν.

Νέο γκάζι για τον πληθωρισμό στην Τουρκία

Ξεπέρασε το 80% ο επίσημος πληθωρισμός στην Τουρκία τον Αύγουστο, από 79,6% τον Ιούλιο, αν και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επέμεναν ότι οι ανεξέλεγκτες αυξήσεις των τιμών θα αρχίσουν να επιβραδύνονται.

Η μέση πρόβλεψη 15 οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg έκανε λόγο για 81,2%. Η αύξηση των τιμών έφτασε το 1,5% σε μηνιαία βάση, λιγότερο από ό,τι αναμενόταν.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο δείκτης τιμών καταναλωτή κινήθηκε ανοδικά με ετήσιο ρυθμό 80,2% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η κρατική στατιστική υπηρεσία. Ηταν το υψηλότερο κατά τη διάρκεια της 20ετούς διακυβέρνησης του Ερντογάν.

Κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι ο πληθωρισμός θα αρχίσει να μειώνεται τους τελευταίους μήνες του 2022, παρόλο που αύξησαν τις προβλέψεις τους για το τέλος του έτους, εκτιμώντας ότι θα φτάσει στο 65%.

Ο Nureddin Nebati, υπουργός Οικονομικών της χώρας, είπε το Σαββατοκύριακο ότι το ποσοστό θα είναι στο 25% μέχρι το τέλος του 2023. Τούρκοι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι η μείωση του πληθωρισμού θα βοηθήσει στην επανεκλογή του Ερντογάν στις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του επόμενου έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v