Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γάλλος ΥΠΟΙΚ: Χρειάζεται χρόνος για το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου

Ο Λεμέρ τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ευρεία συναίνεση για τον περιορισμό των ρωσικών ενεργειακών εσόδων και ότι το ανώτατο όριο θα πρέπει να υποστηρίζεται από χώρες εκτός της G-7.

Γάλλος ΥΠΟΙΚ: Χρειάζεται χρόνος για το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βρει ομοφωνία για να επιβάλει ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο και να ξεπεράσει την απροθυμία ορισμένων χωρών μελών να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία της Ομάδας των Επτά για περιορισμό των ρωσικών ενεργειακών εσόδων, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire.

Οι ηγέτες της G-7 συμφώνησαν να βάλουν ανώτατο όριο στις τιμές του πετρελαίου, αλλά χωρίς υποστήριξη από τα κράτη μέλη της ΕΕ, «θα είναι μια πρόκληση, ας είμαστε πολύ σαφείς, θα πάρει χρόνο», δήλωσε το Σάββατο σε συνέντευξή του στο Ambrosetti Forum. στο Cernobbio της Ιταλίας. «Αλλά πρέπει να εξηγήσουμε και στα 27 κράτη μέλη ότι αν θέλουμε να είμαστε συνεπείς με την πολιτική των κυρώσεων, υπάρχει ανάγκη να μπει πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου».

Ο Λεμέρ τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ευρεία συναίνεση για τον περιορισμό των ρωσικών ενεργειακών εσόδων και ότι το ανώτατο όριο θα πρέπει να υποστηρίζεται από χώρες εκτός της G-7, επομένως δεν θεωρείται ως «δυτική πρωτοβουλία εναντίον της Ρωσίας», αλλά «παγκόσμια πρωτοβουλία κατά του πολέμου» στην Ουκρανία.

Αναφορικά με τη διακοπή των ροών από τον αγωγό Nord Stream 1 ο Le Maire δήλωσε: «Νομίζω ότι δεν αποτελεί έκπληξη». Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια πλήρη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v