Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσία: Εμπάργκο πετρελαίου σε όσες χώρες επιβάλουν πλαφόν στην τιμή του

Προειδοποίηση από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης προς τις χώρες και τις εταιρείες που θα δεχτούν την πρόταση των ΗΠΑ για ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού μαύρου χρυσού.

Ρωσία: Εμπάργκο πετρελαίου σε όσες χώρες επιβάλουν πλαφόν στην τιμή του

Η Ρωσία θα επιβάλει εμπάργκο σε χώρες που υποστηρίζουν την πρόταση της Ουάσιγκτον για ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

«Κατ' εμέ, είναι εντελώς παράλογο... Στις εταιρείες ή τις χώρες που θα επιβάλουν περιορισμούς δεν θα παράσχουμε προμήθειες σε πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου, διότι δεν πρόκειται να εργαστούμε υπό συνθήκες εκτός αγοράς», είπε στους δημοσιογράφους σχολιάζοντας σχέδιο για τη μείωση της τιμής του ρωσικού πετρελαίου που επί του παρόντος συζητείται από τις χώρες της G7.

Η θέσπιση ανώτατου ορίου τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο θεωρείται τρόπος να μειωθούν τα έσοδα της Μόσχας από την εξαγωγή του εμπορεύματος, αποφεύγοντας παράλληλα τον αποκλεισμό του αργού της χώρας από την αγορά. Η πρόταση πρόκειται να συζητηθεί σε συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της G7 την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τον Νόβακ, ένα τέτοιο σχέδιο θα έθετε σε κίνδυνο τους μηχανισμούς της αγοράς σε «μια τόσο σημαντική βιομηχανία όπως του πετρελαίου» και θα μπορούσε να οδηγήσει μόνο στην αποσταθεροποίηση τόσο της βιομηχανίας όσο και της αγοράς πετρελαίου.

«Και οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί καταναλωτές θα είναι οι πρώτοι που θα το πληρώσουν, ενώ ήδη πληρώνουν υψηλές τιμές λόγω των αποσταθεροποιητικών μέτρων, ειδικότερα των κυρώσεων, που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις τους», είπε ο Νόβακ.

Η Ρωσία, πρόσθεσε, αντλεί όσο πετρέλαιο μπορεί να παραγάγει και να πουλά αυτή τη στιγμή, ωστόσο εάν οι συνθήκες στην παγκόσμια αγορά σταθεροποιηθούν και οι Ρώσοι παραγωγοί μπορούσαν να είναι σίγουροι για την εύρεση αγοραστών, θα αυξανόταν και η παραγωγή. Όπως σημείωσε, η ρωσική πετρελαιοπαραγωγή προετοιμάζεται για το επερχόμενο εμπάργκο πετρελαίου της ΕΕ, που θα τεθεί σε ισχύ τον Δεκέμβριο, εντούτοις σχεδιάζει να διατηρήσει τα τρέχοντα επίπεδα στην παραγωγή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v