Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτοξεύτηκε σε ύψη-ρεκόρ το εμπορικό έλλειμμα της Τουρκίας

Το έλλειμμα Ιανουαρίου-Ιουλίου ήταν 62,2 δισεκατομμύρια δολάρια, με αύξηση 143,7% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Εκτοξεύτηκε σε ύψη-ρεκόρ το εμπορικό έλλειμμα της Τουρκίας

Το εμπορικό έλλειμμα της Τουρκίας εκτινάχθηκε σε επίπεδο-ρεκόρ τον Ιούλιο, λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους. Εφτασε τα 10,7 δισεκατομμύρια δολάρια, πάνω από τη διάμεση εκτίμηση των 10,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έρευνα του Bloomberg και είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από το 1984 που υπάρχουν στοιχεία. Το έλλειμμα Ιανουαρίου-Ιουλίου ήταν 62,2 δισεκατομμύρια δολάρια, με αύξηση 143,7% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία.

Οι Τούρκοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούν να τονώσουν την ανάπτυξη με εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική, ελπίζοντας ότι η φθηνή πίστωση θα βρει τον δρόμο της για τη μεταποίηση και τις εξαγωγές. Ωστόσο, τα υψηλά επίπεδα αύξησης των δανείων και η ισχυρή εγχώρια ζήτηση ενίσχυσαν επίσης τις τουρκικές εισαγωγές, αυξάνοντας τη ζήτηση για δολάρια.

Οι προοπτικές για το ισοζύγιο εξωτερικού εμπορίου έχουν επιδεινωθεί από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, που έστειλε τις τιμές ενέργειας στα ύψη. Η Ρωσία, βασική προμηθευτής αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, επέτρεψε στην Τουρκία να πραγματοποιήσει ορισμένες πληρωμές σε ρούβλια, αλλά οι λεπτομέρειες της συμφωνίας που έκαναν ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος Βλαντιμίρ Πούτιν τον Αύγουστο παραμένουν μυστικές.

Οι εξαγωγές τον περασμένο μήνα αυξήθηκαν 13,4% σε σχέση με πέρυσι στα 18,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 41,4% στα 29,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v