Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Παραφροσύνη η επιστροφή στην πυρηνική ενέργεια

«Δεν έχω πειστεί ότι οι πυρηνικοί σταθμοί θα λύσουν το πρόβλημα του φυσικού αερίου», δηλώνει η κυρία Μπέρμποκ στην Bild am Sonntag. Στην Ελβετία, ομάδα πολιτικών ξεκινά συλλογή υπογραφών "Stop Blackouts" για διατήρηση της πυρηνικής ενέργειας.

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Παραφροσύνη η επιστροφή στην πυρηνική ενέργεια

Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ χαρακτηρίζει «παραφροσύνη» ενδεχόμενη απομάκρυνση από την προγραμματισμένη εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας και τάσσεται κατά της πιθανής παράτασης λειτουργίας των τριών πυρηνικών σταθμών της Γερμανίας, οι οποίοι έχει προγραμματιστεί να κλείσουν οριστικά στο τέλος του έτους.

«Δεν έχω πειστεί ότι οι πυρηνικοί σταθμοί θα λύσουν το πρόβλημα του φυσικού αερίου», δηλώνει η κυρία Μπέρμποκ στην Bild am Sonntag και διευκρινίζει ότι ο κίνδυνος προβλημάτων ηλεκτροδότησης στη Βαυαρία - όπου, όπως λέει, καθυστέρησε η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου - ελέγχεται αυτή την περίοδο με «τεστ αντοχής» (stress-test) που διενεργούν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας.

Η υπουργός Εξωτερικών και στέλεχος των Πρασίνων, με το βλέμμα τόσο στους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) όσο και στους κυβερνητικούς της εταίρους Φιλελεύθερους (FDP), σημειώνει ακόμη ότι εκείνοι που μιλούν σήμερα για πυρηνική ενέργεια ουσιαστικά μιλούν για επιστροφή σε αυτή και όχι απλώς για παράταση της χρήσης της. «Θέλουν επιστροφή στην πυρηνική ενέργεια. Την τελευταία δεκαετία όμως έχουμε πληρώσει πολλά δισεκατομμύρια στη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας και το να ανατρέψουμε τώρα αυτή (τη διαδικασία) θα ήταν παραφροσύνη και θα κόστιζε ακόμη περισσότερο», υποστηρίζει.

Στη Γερμανία συνεχίζεται πάντως η δημόσια αντιπαράθεση σχετικά με το εάν η αντιμετώπιση της πιθανής έλλειψης φυσικού αερίου τον χειμώνα θα μπορούσε να γίνει ευκολότερη με την παράταση της λειτουργίας των τριών εναπομεινάντων πυρηνικών σταθμών της Γερμανίας, οι οποίοι, όπως έχει ήδη αποφασιστεί από τις κυβερνήσεις της 'Αγγελα Μέρκελ, επρόκειτο να κλείσουν στο τέλος του έτους. Το θέμα έχει αφήσει για την ώρα ανοιχτό ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αναμένοντας το αποτέλεσμα των «τεστ αντοχής» για τους παρόχους της ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην ίδια συνέντευξη, αναφερόμενη στον πόλεμο στην Ουκρανία, η Αναλένα Μπέρμποκ επαναλαμβάνει ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει και στρατιωτικά τους Ουκρανούς, εφόσον κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο. «Θα ήθελα ασφαλώς να τελειώσει το συντομότερο ο πόλεμος, αλλά δυστυχώς πρέπει να θεωρούμε ότι η Ουκρανία θα χρειαστεί περισσότερα βαρέα όπλα από τους φίλους της και το επόμενο καλοκαίρι». Η υπουργός Εξωτερικών τόνισε επίσης για μία ακόμη φορά ότι «η Ουκρανία υπερασπίζεται και τη δική μας ελευθερία, την ειρηνευτική τάξη της Ευρώπης» και είπε χαρακτηριστικά: «Θα τους στηρίζουμε με στρατιωτικά και πολιτικά μέσα. Για όσο χρειαστεί. Τελεία».

Την περασμένη Παρασκευή ο Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι η Γερμανία δεν θα παραδώσει στην Ουκρανία όπλα που θα της επέτρεπαν να επιτεθεί εναντίον ρωσικού εδάφους, επισημαίνοντας ότι δεν επιθυμεί την κλιμάκωση της σύγκρουσης - όπως και οι υπόλοιποι εταίροι. «Το είπε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ και το θεωρούμε βασική αρχή στην οποία συμφωνούμε. Και για αυτό βλέπουμε και τι κάνουν οι άλλοι. Η Γερμανία δεν θα ενεργήσει μόνη της. Στόχος μας είναι να μην επιτρέψουμε στον Βλαντίμιρ Πούτιν να κερδίσει τον πόλεμο και να διατηρηθεί η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», διευκρίνισε ο καγκελάριος.

Ελβετία: Ομάδα πολιτικών ξεκινά συλλογή υπογραφών για διατήρηση της πυρηνικής ενέργειας

Την ίδια ώρα Μια ομάδα Ελβετών πολιτικών έχει σχηματίσει το "Stop Blackouts" που θα ξεκινήσει τη συλλογή υπογραφών για ένα αίτημα (petition) αναθεώρησης της ενεργειακής πολιτικής της χώρας ώστε να διασφαλιστεί ο επαρκής εφοδιασμός σε ενέργεια και να παραμείνει η πυρηνική ενέργεια τμήμα του μείγματος.

Η Ελβετία σχεδιάζει να κλείσει τους πέντε πυρηνικούς αντιδραστήρες της έπειτα από μια απόφαση που ελήφθη το 2017, λόγω ανησυχιών που συνδέονται με την ασφάλεια μετά την πυρηνική καταστροφή του 2011 στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, και έχει ήδη κλείσει έναν αντιδραστήρα.

Βάσει του συστήματος άμεσης δημοκρατίας που ισχύει στην Ελβετία, το σύνταγμά της μπορεί να αλλάξει μέσω δημοψηφίσματος αν συγκεντρωθούν 100.000 υπογραφές μέσα σε 18 μήνες, αν και το αποτέλεσμα παίρνει χρόνια για να υλοποιηθεί.

Η Stop Blackouts είπε πως σχεδιάζει να ξεκινήσει την πρωτοβουλία της μεθαύριο, Τρίτη. Πέντε από τα έξι μέλη της επιτροπής της ομάδας είναι βουλευτές κεντρώων και δεξιών κομμάτων.

"Μέχρι πρόσφατα, η Ελβετία είχε ασφαλή και ουσιαστικά απαλλαγμένη από εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας: ο περιβαλλοντικός και φιλικός προς το κλίμα συνδυασμός υδροηλεκτρικής και πυρηνικής ενέργειας πρόκειται να εγκαταλειφθεί για κανέναν απολύτως λόγο", αναφέρει ο ιστότοπος του Stop Blackouts.

"Δεν μπορούμε χωρίς σταθμούς πυρηνικής ενέργειας", δήλωσε η Βανέσα Μέρι, πρόεδρος της επιτροπής Stop Blackouts και το μοναδικό μέλος της που δεν είναι πολιτικός, στην ελβετική εφημερίδα SonntagsZeitung.

Η αλλαγή του συντάγματος που επιδιώκει η ομάδα θα καταστήσει τη Βέρνη επισήμως υπεύθυνη για τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού, χρησιμοποιώντας "οποιαδήποτε μορφή φιλικής προς το κλίμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας".

Την Τρίτη η κυβέρνηση θα ανακοινώσει ένα σχέδιο αντιμετώπισης ενδεχόμενων ενεργειακών ελλείψεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, που αναμένεται να προτεραιοποιεί τις εθελοντικές περικοπές από τους καταναλωτές. Η Ελβετία παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει αλλά εξαρτάται από τις εισαγωγές από γειτονικές χώρες τον χειμώνα.

Η χώρα θα μπορούσε να καταφύγει σε κυλιόμενες τετράωρες περιφερειακές διακοπές ρεύματος σε περίπτωση που υπάρξουν ελλείψεις, δήλωσε τον Ιούλιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του τομέα υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.

Η κρίση αερίου οδηγεί επίσης τη γειτονική Γερμανία να εξετάσει την παράταση της ζωής των τριών εναπομεινάντων πυρηνικών σταθμών της.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v