Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέοι βομβαρδισμοί στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Aλληλοκατηγορούνται Κίεβο και Μόσχα. Eπικίνδυνη ακόμα η κατάσταση, λέει ο Ζελένσκι. Αναφερόμενος στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι έχουν σταλεί 44 πλοία σε 15 χώρες.

Νέοι βομβαρδισμοί στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Η κρατική εταιρία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom ανακοίνωσε σήμερα πως η Ρωσία βομβάρδισε το συγκρότημα του κατεχόμενου από τη Ρωσία πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία.

“Τις τελευταίες 24 ώρες, ρωσικά στρατεύματα βομβάρδισαν και πάλι την περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. Η διαδικασία εξακρίβωσης των ζημιών είναι σε εξέλιξη”, ανέφερε η Energoatom στο Telegram.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε με τη σειρά του τις ουκρανικές δυνάμεις ότι βομβάρδισαν τον σταθμό της Ζαπορίζια τρεις φορές τις τελευταίες 24 ώρες.

Η Ρωσία και η Ουκρανία κατηγορούν η μία την άλλη για βομβαρδισμούς κοντά στον σταθμό, που προκάλεσαν προχθές, Πέμπτη, πυρκαγιές σε κοιλώματα τέφρας ενός κοντινού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού που λειτουργεί με άνθρακα με αποτέλεσμα ο σταθμός της Ζαπορίζια να αποσυνδεθεί από το ενεργειακό δίκτυο.

ΟΗΕ: Η Ρωσία εμποδίζει απόφαση για πυρηνικό αφοπλισμό

Την ίδια ώρα η Ρωσία εμπόδισε την υιοθέτηση κοινής διακήρυξης έπειτα από τέσσερις εβδομάδες επανεξέτασης στον ΟΗΕ της συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (Nuclear Non-Proliferation Treaty, NPT), στηλιτεύοντας τους «πολιτικούς» όρους της.

Οι 191 χώρες που έχουν υπογράψει την NPT, συνθήκη του 1970 με σκοπό την αποτροπή της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων, την προώθηση του πλήρους αφοπλισμού και της συνεργασίας για την ειρηνική αξιοποίηση της πυρηνικής ενέργειας, συνεδρίαζαν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη από την 1η Αυγούστου.

Όμως, παρότι διεξάγονταν διαπραγματεύσεις επί σχεδόν έναν μήνα και παρότι η τελική συνεδρίαση παρατάθηκε για αρκετές ώρες, «προς βαθιά μου λύπη, αυτή η διάσκεψη δεν είναι σε θέση να καταλήξει σε συναίνεση» και να «επιτύχει συμφωνία», είπε ο πρόεδρός της, ο Γουστάβο Σλαουβίβεν, μετά την παρέμβαση της Ρωσίας.

Ο Ιγκόρ Βισνεβέτσκι, ο ρώσος αντιπρόσωπος, στη ουσία κατήγγειλε την απουσία «ισορροπίας» στο τελικό σχέδιο κειμένου, με έκταση 30 και πλέον σελίδων.

Ζελένσκι: Eπικίνδυνη ακόμα η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια

Η κατάσταση στον κατεχόμενο από τους Ρώσους πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια παραμένει πολύ επικίνδυνη, μολονότι οι δύο εν λειτουργία αντιδραστήρες επανασυνδέθηκαν σήμερα με το δίκτυο του ηλεκτρικού ρεύματος, ανακοίνωσε απόψε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στο βραδινό του διάγγελμα, ο Ζελένσκι επανέλαβε την έκκληση να επιτραπεί η πρόσβαση στους επιθεωρητές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) το συντομότερο δυνατόν.

Αναφερόμενος στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι έφτασαν το 1 εκατομμύριο τόνους από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, με βάση τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν Κίεβο και Μόσχα με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών.

Μέχρι στιγμής, είπε, 44 πλοία έχουν σταλεί σε 15 χώρες. Έχουν υποβληθεί επίσης 70 αιτήσεις για φόρτωση άλλων πλοίων, συνέχισε, υπενθυμίζοντας ότι στόχος της Ουκρανίας είναι να φτάσουν οι εξαγωγές σιτηρών τα 3 εκατομμύρια τόνους τον μήνα.

Βρετανία: Η Ρωσία εντείνει τις επιθέσεις στην Αν. Ουκρανία

Στο μεταξύ, η Ρωσία, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας, έχει πιθανώς εντείνει τις επιθέσεις κατά μήκος του τομέα του Ντονέτσκ στην περιοχή του Ντονμπάς τις τελευταίες πέντε μέρες σε μια κίνηση που μπορεί να αποσκοπεί στο να προσελκύσει ουκρανικά στρατεύματα και να αποτρέψει μια αντεπίθεση.

Έντονες μάχες διεξάγονται κοντά στις πόλεις Σιβέρσκ και Μπαχμούτ, οι οποίες βρίσκονται βόρεια της κατεχόμενης από τις ρωσικές δυνάμεις πόλης του Ντονέτσκ, αναφέρει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας στην καθημερινή ενημέρωσή του στο Twitter.

"Υπάρχει ρεαλιστική πιθανότητα η Ρωσία να έχει αυξήσει τις προσπάθειές της στο Ντονμπάς σε μια απόπειρα να προσελκύσει ή να σταθεροποιήσει επιπρόσθετες ουκρανικές μονάδες, εν μέσω εικασιών ότι η Ουκρανία σχεδιάζει μεγάλη αντεπίθεση", προσθέτει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v