Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιβαρύνεται η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών του Ινστιτούτου Ifo για τους επόμενους έξι μήνες μειώθηκε στο 80,3 από 80,4 τον Ιούλιο, αν και οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει πιο απότομη πτώση.

Επιβαρύνεται η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία

Η εμπιστοσύνη στις επιχειρηματικές προοπτικές της Γερμανίας υποχώρησε τον Αύγουστο, καθώς ο πληθωρισμός είναι στα ύψη και οι φόβοι για πιθανή ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης εντάθηκαν.

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών του Ινστιτούτου Ifo για τους επόμενους έξι μήνες μειώθηκε στο 80,3 από 80,4 τον Ιούλιο, αν και οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει πιο απότομη πτώση.

Οι τρέχουσες συνθήκες επίσης αξιολογήθηκαν πιο αρνητικά. Ωστόσο, ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία αποδείχθηκε πιο ανθεκτική από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί το δεύτερο τρίμηνο.

Καθώς η χώρα βιάζεται να απογαλακτιστεί από τη ρωσική ενέργεια, οι επιχειρηματικές έρευνες αναδεικνύουν τη Γερμανία ως αδύναμο κρίκο εντός της ευρωζώνης των 19 κρατών. Η παραγωγή άρχισε ήδη να συρρικνώνεται τον Ιούλιο και συρρικνώθηκε ξανά τον Αύγουστο, ανακοίνωσε η S&P Global σε ξεχωριστή έκθεση (PMI) νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Οι προοπτικές για τους επόμενους μήνες είναι «σαφώς απαισιόδοξες», δήλωσε ο πρόεδρος του Ifo, Clemens Fuest. «Η αβεβαιότητα μεταξύ των εταιρειών παραμένει υψηλή. Η οικονομική παραγωγή είναι πιθανό να συρρικνωθεί το τρίτο τρίμηνο».

Το Ifo αναμένει συρρίκνωση περίπου 0,5% τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο, λόγω της αδύναμης ιδιωτικής κατανάλωσης, δήλωσε ο Timo Wollmershaeuser, ανώτερος οικονομολόγος στο ινστιτούτο, στο Bloomberg TV την Πέμπτη.

Ο δείκτης Ifo σημειώνει τη χειρότερη πτώση στον τομέα του λιανικού εμπορίου. «Αυτό φυσικά έχει να κάνει με το υψηλό ποσοστό πληθωρισμού που παρατηρούμε στη Γερμανία, το οποίο σαφώς επιβαρύνει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών», είπε.

Το δεύτερο τρίμηνο, ο ρυθμός ανάπτυξης 0,1% ξεπέρασε τις εκτιμήσεις. Η επέκταση προήλθε από τις κρατικές δαπάνες, με τις δαπάνες των νοικοκυριών να συνεισφέρουν επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας την Πέμπτη. Ωστόσο, οι αντίθετοι άνεμοι προς την ανάπτυξη γίνονται ισχυρότεροι, με τη Ρωσία να περιορίζει τις αποστολές φυσικού αερίου και να εκτοξεύει τις τιμές απειλώντας νοικοκυριά και εταιρείες.

Η Bundesbank δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η παραγωγή του τρίτου τριμήνου θα μείνει λίγο-πολύ στάσιμη, ενώ ο κίνδυνος συρρίκνωσης το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και το πρώτο τρίμηνο του 2023 έχει αυξηθεί «σημαντικά». Ο πληθωρισμός, εν τω μεταξύ, μπορεί να φτάσει περίπου το 10% προς το τέλος του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v