Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ταχύτερη αύξηση επιτοκίων περιμένουν από την ΕΚΤ οι traders

Τα στοιχήματα στα swaps είναι για πιο επιθετική πολιτική ως τον Οκτώβριο. Ωστόσο εκτιμούν ότι το 2023 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα «χαλαρώσει» για να αντιμετωπίσει την οικονομική επιβράδυνση.

Ταχύτερη αύξηση επιτοκίων περιμένουν από την ΕΚΤ οι traders

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα λάβει πιο τολμηρά μέτρα για να τιθασεύσει τις αυξανόμενες τιμές, καθώς η ευρωζώνη αγωνίζεται απέναντι σε ανατιμήσεις-ρεκόρ στην ενέργεια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, στοιχηματίζουν οι traders, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι αγορές χρήματος, όπως προκύπτει από τα swaps, ποντάρουν για πρώτη φορά σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής κατά μία ποσοστιαία μονάδα μέχρι τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, κάτι που θα ανεβάσει το επιτόκιο καταθέσεων στο 1% από 0% σήμερα.

Οι traders ποντάρουν επίσης σε διπλασιασμό των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας στο 3,5% μέχρι το τέλος του έτους, ενώ μόλις πριν από 10 ημέρες τα στοιχήματα «έπαιζαν» αυξήσεις έως 125 μονάδες βάσης.

Στοιχήματα για αύξηση 100 μονάδων βάσης από την ΕΚΤ για πρώτη φορά

Αφού το κόστος δανεισμού αυξήθηκε κατά μισή μονάδα τον περασμένο μήνα, το ίδρυμα έσπασε την παράδοσή του να παρέχει καθοδήγηση σχετικά με τα επιτόκια, τονίζοντας ότι θα ακολουθούσε προσέγγιση συνεδρίαση-συνεδρίαση, ή «βλέποντας και κάνοντας».

Παρά την εκτίμηση ότι βραχυπρόθεσμα έρχεται πιο επιθετική πολιτική, εντούτοις στοιχηματίζεται ότι το 2023 η ΕΚΤ θα επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων. Οι traders αναμένουν ότι τα επιτόκια δεν θα ξεπερνούν το 2% τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους.

Η ΕΚΤ βλέπει μεν τον πληθωρισμό να τρέχει, αλλά από την άλλη θα πρέπει να λάβει υπόψη την επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών για την ευρωζώνη. Η παραγωγή στα 19 κράτη επιβραδύνθηκε καθώς οι ανατιμήσεις στην ενέργεια και στα τρόφιμα μειώνουν τη ζήτηση επηρεάζοντας όλο και περισσότερους κλάδους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v