Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουκρανία: Όπλα $3 δισ. από Ουάσιγκτον και €500 εκατ. από Βερολίνο

Η μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια που έχει παράσχει στο Κίεβο η Ουάσιγκτον. Συμπίπτει με την επέτειο 31 ετών από την ουκρανική ανεξαρτησία και τη συμπλήρωση έξι μηνών από τη ρωσική εισβολή.

Ουκρανία: Όπλα $3 δισ. από Ουάσιγκτον και €500 εκατ. από Βερολίνο

Πακέτο νέας στρατιωτικής βοήθειας με όπλα, αξίας 3 δισ. δολαρίων, θα προσφέρει η Ουάσιγκτον στο Κίεβο, ως «δώρο» για να εορταστεί η ημέρα της ουκρανικής ανεξαρτησίας την Τετάρτη, σε μια επέτειο που συμπίπτει με τη συμπλήρωση έξι μηνών από τη ρωσική εισβολή, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Associated Press που επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους.

Η βοήθεια, που σύμφωνα με πληροφορίες θα ανακοινωθεί επισήμως τις πρωινές ώρες της Τετάρτης, είναι η μεγαλύτερη που έχει παρασχεθεί στο Κίεβο από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή.

Εξάλλου, και ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι η χώρα του σκοπεύει να παραδώσει νέα παρτίδα όπλων στην Ουκρανία, αξίας άνω των 500 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το Reuters.

Ένας από τους συμμετέχοντες στη διαδικτυακή διάσκεψη για την Ουκρανία, που διεξήχθη στο Τορόντο του Καναδά, είπε ότι η Γερμανία σχεδιάζει να παραδώσει στο Κίεβο άλλα τρία συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Iris-T, περίπου 12 θωρακισμένα οχήματα, 20 εκτοξευτήρες ρουκετών, πυρομαχικά ακριβείας και συστήματα αντιμετώπισης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Τα εν λόγω όπλα θα παραδοθούν το 2023 ή και λίγο νωρίτερα, πρόσθεσε η πηγή. Η επιτροπή προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου θα πρέπει να εγκρίνει προηγουμένως τις παραδόσεις, τις οποίες ο Σολτς περιέγραψε ως συμβολή για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v