Αλλεπάλληλα ρεκόρ σημειώνονται στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, που και την Τετάρτη εκτινάχθηκαν σε όλη την Ευρώπη, στριμώχνοντας κι άλλο τις κυβερνήσεις προκειμένου να επισπεύσουν και να εξειδικεύσουν σχέδια για το πώς θα προστατεύσουν τα νοικοκυριά από τους υπέρογκους λογαριασμούς και τον αυξανόμενο πληθωρισμό, γράφει το Bloombeerg.
Τα νέα υψηλά αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο για τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης και οι τιμές έχουν υπερπολλαπλασιαστεί σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων ετών, όσο επιδεινώνεται η ενεργειακή κρίση. Το νέο άλμα έρχεται καθώς η αιολική ενέργεια προβλέπεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα σε όλη την ήπειρο, αφήνοντας τα δίκτυα περισσότερο εξαρτημένα στα ακριβά ορυκτά καύσιμα.
Την Τετάρτη σημειώθηκε ρεκόρ σε Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Σκανδιναβία. Στη Γαλλία το συμβόλαιο για την επόμενη μέρα σκαρφάλωσε 5,5%, στα 645,54 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Epex Spot SE στο Παρίσι, δηλαδή επταπλασιάστηκε σε σχέση με πέρυσι, όταν ήδη είχαν αυξηθεί πολύ οι τιμές.
Σχεδόν ολόκληρη η ευρωπαϊκή ήπειρος «χορεύει» σε τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που ξεπερνούν τα 600 ευρώ/MWh. Αυτό ισοδυναμεί περίπου με 1.000 δολάρια (!) ανά βαρέλι πετρελαίου, σημειώνει ο Guardian.
Το μέσο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας την τελευταία δεκαετία, σημειώνεται, κυμαινόταν από 20 έως 30 ευρώ/MWh.
Βαρόμετρο για την ευρωπαϊκή ηλεκτρική ενέργεια αποτελούν οι τιμές του φυσικού αερίου, όπου τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης έχουν αυξηθεί καθώς οι ρωσικές εξαγωγές μειώθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε πρόσθετη πίεση που ενισχύει τη ζήτηση, όπως η πτώση του ανέμου ή η υπερβολική ζέστη, μπορεί να ανεβάσει ακόμη περισσότερο τις τιμές.
«Δελτίο πρόγνωσης αιολικής ενέργειας» στη Γερμανία, σύμφωνα με μοντέλο του Bloomberg
Σε ιδιαίτερα δεινή κατάσταση βρίσκεται η Γαλλία, που βασίζεται στους πυρηνικούς σταθμούς της για το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής παραγωγής. Η διαθεσιμότητα μειώθηκε στο 43% την Τρίτη, αφήνοντας τη χώρα περισσότερο εξαρτημένη από εισαγωγές από γείτονες όπως η Γερμανία, όπου τη μερίδα του λέοντος κατέχουν τα ορυκτά καύσιμα.