Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγριο σορτάρισμα πλήττει το ευρώ

Σε επίπεδα Οκτωβρίου 2020 οι αρνητικές θέσεις των επενδυτών. Τότε όσοι σορτάρισαν «έκαψαν τα χέρια τους», σήμερα όμως η εικόνα δείχνει διαφορετική.

Αγριο σορτάρισμα πλήττει το ευρώ

Τροφοδοτούμενη από την ανησυχία για την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της Ευρώπης και τους αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους, η αρνητική στάση των επενδυτών για το ευρώ ξεπερνά τώρα τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τον Οκτώβριο του 2020, όταν οι επιπτώσεις από την Covid έσπερναν τον όλεθρο σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την Bank of New York Mellon.

Σε αντίθεση με τότε, όταν όσοι είχαν θέσεις short σε ευρώ κατέληξαν να καούν καθώς το νόμισμα κέρδιζε έδαφος κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης, οι επενδυτές στην τρέχουσα συγκυρία «φαίνεται ότι έπραξαν σωστά αυξάνοντας τις θέσεις short στο ευρώ», σύμφωνα με την άποψη του στρατηγικού αναλυτή της BNY Daniel Tenengauzer.

Αν και η τάση για στοιχήματα σε πτώση του ευρώ δεν είναι κάτι νέο, η έκτασή της είναι, σύμφωνα με την BNY. Η ανάλυση δείχνει ότι οι επενδυτές διατηρούν επί του παρόντος θέσεις short στο ευρώ έναντι όλων των νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένων του δολαρίου, της βρετανικής λίρας και του ελβετικού φράγκου, έγραψε ο Tenengeuzer σε σημείωμα την Παρασκευή.

Το ευρώ έχει πέσει κατακόρυφα φέτος εν μέσω των επιπτώσεων από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία συνέβαλε στην άνοδο των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, καθώς και στην πυροδότηση ευρύτερων γεωπολιτικών ανησυχιών. Με την ξηρασία να προστίθεται στο μείγμα, ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Ομοίως, όμως, υπάρχουν ανησυχίες για την ανάπτυξη, που δυνητικά εμποδίζουν την ικανότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξάνει τα επιτόκια γρήγορα.

Το ευρώ υποχώρησε έως και στα 99,52 σεντς τον περασμένο μήνα, πέφτοντας κάτω από την ισοτιμία ένα προς ένα με το δολάριο για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες. Και ενώ το νόμισμα ανέκαμψε κάπως, υποχώρησε περισσότερο από 2% αυτή την εβδομάδα και συνεχίζει να παραμένει λίγο πάνω από το όριο του 1 δολαρίου με πολλούς επενδυτές να πιστεύουν ότι θα πέσει χαμηλότερα. Εν τω μεταξύ, στοιχεία δείχνουν ότι τα funds που κινούνται με μόχλευση ήταν απασχολημένα με τη δημιουργία θέσεων short στο κοινό νόμισμα, γεγονός που έγινε ακόμη πιο έντονο την εβδομάδα έως τις 16 Αυγούστου.

Ένα μεγάλο μέρος της εξίσωσης, φυσικά, είναι η ισχύς του δολαρίου. Ένας συνδυασμός υψηλότερων επιτοκίων στις ΗΠΑ και ροών κεφαλαίου συνέβαλε στην ενίσχυση του δολαρίου έναντι σχεδόν όλων των νομισμάτων φέτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v