Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσοτουρκική διένεξη για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου

Έχουν σταματήσει οι εργασίες, ισχυρίζεται η τουρκική κατασκευαστική που αντικαταστάθηκε από Ρώσους εργολάβους με απόφαση της Rosatom. Στην ατζέντα των συζητήσεων Πούτιν-Ερντογάν το θέμα.

Ρωσοτουρκική διένεξη για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου

Έχει «κολλήσει» η κατασκευή ενός έργου ύψους 20 δισ. δολαρίων για παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στην Τουρκία, προειδοποιεί ο κύριος ανάδοχος IC Holding, αφού η Rosatom άλλαξε εργολάβο προτιμώντας μια άλλη εγχώρια κατασκευαστική εταιρεία ρωσικών συμφερόντων.

«Χάνουμε χρόνο εξαιτίας της στάσης των Ρώσων και ο πρόεδρος Ερντογάν παρενέβη για να λύσει το ζήτημα», δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της IC Μουράτ Τζετζέν σε συνέντευξή του στο Haberturk, μεταδίδει το Bloomberg. Η IC απασχολεί περίπου το 80% των 25.000 εργαζομένων στο εργοτάξιο. «Τα πάντα έχουν σταματήσει», πρόσθεσε ο Τζετζέν.

Η Akkuyu Nukleer, θυγατρική της Rosatom, ακύρωσε τη σύμβαση με την IC τον Ιούλιο. Η κρατική ρωσική ατομικής εταιρείας δήλωσε ότι η αλλαγή εργολάβου δεν θα καθυστερήσει το έργο στο Ακούγιου. Η IC δήλωσε ότι θα κινηθεί δικαστικά.

Η Τουρκία κατασκευάζει εργοστάσιο 4.800 μεγαβάτ κοντά στο λιμάνι της Μερσίνας στη Μεσόγειο, βορειοανατολικά της Κύπρου, με σκοπό να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές ενέργειας. Το ενεργειακό κόστος στη χώρα φέτος προβλέπεται να αγγίξει τα 100 δισ. δολάρια. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία τον πρώτο από τους τέσσερις αντιδραστήρες το 2023.

Ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε τελευταία φορά με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στις 5 Αυγούστου στο Σότσι, με τις εξελίξεις στο Ακούγιου να περιλαμβάνονται στην ατζέντα των συζητήσεων. Τέσσερις μέρες αργότερα ο Ερντογάν επισκέφθηκε το εργοτάξιο και συνάντησε στελέχη της Rosatom, χωρίς έκτοτε να έχει εκδοθεί κάποια ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v