”Πόδι” στις ΗΠΑ από την RWE μέσω θυγατρικής

Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της AWW, που αποτελεί αμερικανική εταιρία ύδρευσης, από την RWE, μέσω της θυγατρικής της, Thames Water. Με την εξαγορά η RWE θα καταστεί 3η δύναμη παγκοσμίως στον τομέα της ύδρευσης εξυπηρετώντας περίπου 70 εκ. πολίτες.

”Πόδι” στις ΗΠΑ από την RWE μέσω θυγατρικής
H RWE σε συνδιάσκεψη που διοργάνωσε προς ενημέρωση των μετόχων της αλλά και οικονομικών αναλυτών, ανήγγειλε ότι ολοκληρώθηκε η εξαγορά της αμερικανικής εταιρίας ύδρευσης, American Water Works (AWW), από τη βρετανική θυγατρική της RWE, Thames Water.

Η εν λόγω εξαγορά η οποία είχε πρωτο-ανακοινωθεί στις 17 Σεπτεμβρίου 2001 θα ολοκληρωθεί με την καταβολή 46,00 δολάρια ανά μετοχή της AWW, φέρνοντας την εταιρική αξία της AWW στα 8,6 δισ. δολ., εκ των οποίων τα 4δισ. δολ. αφορούν το χρέος της εταιρίας.

Με την ενσωμάτωση της AWW, της οποίας τα αποτελέσματα θα ενοποιούνται στις καταστάσεις αποτελεσμάτων του ομίλου της RWE από την 1η Ιανουαρίου 2003, η RWE θα καταστεί 3η δύναμη παγκοσμίως στον τομέα της ύδρευσης εξυπηρετώντας περίπου 70 εκ. πολίτες. Αναφορικά με τη συμβολή της AWW στα οικονομικά αποτελέσματα της RWE, η εταιρία τοποθετήθηκε γενικότερα για τη μονάδα ύδρευσης τονίζοντας ότι η συμβολή της στη διαμόρφωση του EBITDA του ομίλου θα ξεπεράσει το 25% στο 2003.

Όσον αφορά στους στόχους για τη μονάδα ύδρευσης από το 2005 και μετά, δηλαδή την επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης του EBITDA κατά 10% και την υπερκάλυψη του κόστους κεφαλαίου (WACC) από την απόδοση των επενδυμένων κεφαλαίων (ROCE), ο μεν πρώτος στόχος αν και όχι ανέφικτος θα επιτευχθεί δύσκολα ενώ ο δεύτερος στόχος μετατίθεται για ένα χρόνο αργότερα (2006).

Εξάλλου, η HVB Group μετά την ανακοίνωση πλήρους ενοποίησης των αποτελεσμάτων της AWW στις καταστάσεις της RWE από την 1η Ιανουαρίου 2003, μείωσε τις προβλέψεις της για τα κέρδη ανά μετοχή της RWE στο 2003, καθώς εκτιμά ότι η συμβολή των κερδών της AWW στα ενοποιημένα αποτελέσματα της RWE θα αντισταθμιστεί από υψηλότερα έξοδα σχετικά με αποσβέσεις (πρόσθετων παγίων στοιχείων μετά την συγχώνευση της AWW και αυξημένης υπεραξίας) και έξοδα χρηματοδότησης.

Ως εκ τούτου η HVB μείωσε την πρόβλεψή της για τα κέρδη ανά μετοχή της RWE στο 2003 στα 1,66 ευρώ/μετοχή από 2,17 ευρώ/μετοχή. Η τράπεζα διατήρησε ωστόσο την αξιολόγησή της για τη μετοχή της RWE ως ”υπεροχή”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v