«Προκαταβολικά» ξεκίνησε τη στήριξη του Νότου η ΕΚΤ

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η καθαρή συμμετοχή σε γερμανικά, γαλλικά και ολλανδικά ομόλογα μειώθηκε κατά 18,9 δισ. ευρώ έως τον Ιούλιο. Οι καθαρές αγορές χρέους από Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα ανήλθαν συνολικά σε 17,3 δισ.

«Προκαταβολικά» ξεκίνησε τη στήριξη του Νότου η ΕΚΤ

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φαίνεται να έχουν χρησιμοποιήσει δισεκατομμύρια ευρώ σε αγορές ομολόγων για να θωρακίσουν την Ιταλία και άλλα μέλη της ευρωζώνης στον Νότο, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη υποδεικνύουν σημαντική χρήση κεφαλαίων που απελευθερώθηκαν από τη λήξη χρέους στο χαρτοφυλάκιο του προγράμματος αγοράς ομολόγων της πανδημίας. Οι κινήσεις έγιναν πριν την ανακοίνωση του νέου εργαλείου της ΕΚΤ για την προστασία της μετάδοσης (Transmission Protection Instrument - TPI).

Τα στατιστικά στοιχεία, που είναι διαθέσιμα μόνο σε διμηνιαία βάση, δείχνουν ότι η καθαρή συμμετοχή σε γερμανικά, γαλλικά και ολλανδικά ομόλογα μειώθηκε κατά 18,9 δισ. ευρώ έως τον Ιούλιο. Οι καθαρές αγορές χρέους από Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα ανήλθαν συνολικά σε 17,3 δισ. ευρώ.

Οι αριθμοί είναι τα πρώτα ισχυρά στοιχεία που αποκαλύπτουν την παρέμβαση της ΕΚΤ στις αγορές χρέους μετά την έκρηξη των αποδόσεων των ομολόγων τον Ιούνιο που ανάγκασε την Πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση, όπου οι αξιωματούχοι συμφώνησαν στην ανάγκη ανταπόκρισης.

«Φαίνεται ότι η ΕΚΤ έχει ήδη ενεργοποιήσει την πρώτη γραμμή άμυνάς της», δήλωσε ο Christoph Rieger, επικεφαλής των επιτοκίων της Commerzbank. «Αυτή είναι μακράν η μεγαλύτερη μείωση των γερμανικών συμμετοχών από τότε που η ΕΚΤ ξεκίνησε την ποσοτική χαλάρωση και περισσότερο από ό,τι περιμέναμε».

Ως αρχικό βήμα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συμφώνησαν να είναι ευέλικτοι στην επανεπενδύσεις ποσών από την εξόφληση τίτλων του χαρτοφυλακίου του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (Pandemic Emergency Purchase Programme - PEPP) ύψους 1,66 τρισ. ευρώ.

Για να οργανώσουν την αγορά ομολόγων, χώρισαν την ευρωζώνη σε τρεις κατηγορίες: Δωρητές, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας, αποδέκτες που αποτελούνταν από την Ιταλία, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία και τους λεγόμενους ουδέτερους.

Η Λαγκάρντ έχει περιγράψει αυτή την ευελιξία ως την πρώτη γραμμή άμυνας της ΕΚΤ έναντι της αστάθειας στις αγορές, με ένα νέο εργαλείο αγοράς χρέους στο παρασκήνιο σε περίπτωση που απαιτηθούν πιο τολμηρές παρεμβάσεις.

Η Ιταλία βρίσκεται στο επίκεντρο των επενδυτών από τότε που η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι κατέρρευσε τον περασμένο μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v