Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα: Δάνεια-διάσωση $148 δισ. στην αγορά ακινήτων που πνίγεται από χρέη

Ο τομέας ακινήτων αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της συνολικής παραγωγής στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Μαζί με τα lockdown, περιόρισε την ετήσια ανάπτυξη σε μόλις 0,4% το δεύτερο τρίμηνο.

Κίνα: Δάνεια-διάσωση $148 δισ. στην αγορά ακινήτων που πνίγεται από χρέη

Το Πεκίνο επιδιώκει να κινητοποιήσει δάνεια έως και 1 τρισ. γουάν (148 δισ. δολάρια) για την ανάπτυξη ακινήτων, στην πιο φιλόδοξη προσπάθειά του να αναζωογονήσει τον κλάδο που έχει πληγεί από τα χρέη και να χαλαρώσει τους αγοραστές κατοικιών που σταματούν τις αποπληρωμές στεγαστικών δανείων μετά από μεγάλες καθυστερήσεις στις κατασκευές.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο τομέας ακινήτων της Κίνας αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της συνολικής παραγωγής στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Η παρατεταμένη ύφεση του κλάδου ήταν ένας σημαντικός λόγος, παράλληλα με τα κυλιόμενα lockdown Covid-19 σε ολόκληρη τη χώρα, που η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε σε μόλις 0,4% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBoC) θα εκδώσει αρχικά περίπου 200 δισ. γουάν δανείων χαμηλού επιτοκίου, με χρέωση περίπου 1,75% ετησίως, στις κρατικές εμπορικές τράπεζες, σύμφωνα με άτομα που συμμετείχαν στις συζητήσεις.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε πρόσφατα από το Κρατικό Συμβούλιο ή το υπουργικό συμβούλιο της Κίνας, οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν τα δάνεια της PBoC μαζί με τα δικά τους κεφάλαια, που δανείζονται με επιτόκια της αγοράς, για να αναχρηματοδοτήσουν έργα ακινήτων που έχουν σταματήσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v