Η Γερμανία επανεξετάζει το σχέδιό της να βάλει τέλος στη χρήση πυρηνικής ενέργειας εντός του έτους, καθώς αυξάνεται η ανησυχία ότι οι κινήσεις της Ρωσίας να μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου θα μπορούσαν να προκαλέσουν ενεργειακή κρίση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών.
Μια μεταστροφή στο ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας θα σήμαινε μια μεγάλη αναθεώρηση της υφιστάμενης ενεργειακής πολιτικής. Θα ήταν μια δύσκολη απόφαση για τους Πράσινους, ένα από τα κόμματα της κυβέρνησης συνασπισμού του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς.
Πρόσωπο κοντά στην ηγεσία των Πρασίνων είπε στους Financial Times ότι το κόμμα είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «όλες οι επιλογές πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι» σε περίπτωση ενεργειακής κρίσης. Μία από αυτές τις επιλογές μπορεί να είναι η παράταση της διάρκειας ζωής του πυρηνικού σταθμού Isar 2 στη Βαυαρία μετά την ημερομηνία διακοπής λειτουργίας του στις 31 Δεκεμβρίου.
Το πρόσωπο είπε ότι η παράταση θα είναι μόνο για μερικούς μήνες και οποιαδήποτε απόφαση θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα μιας δοκιμασίας ακραίων καταστάσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη για να διαπιστωθεί εάν η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί ακόμη και «υπό επιβαρυντικές συνθήκες».
Το stress test αναμένεται να δείξει ότι η Βαυαρία, ειδικότερα, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει προβλήματα με την χειμερινή παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Το κρατίδιο, ένα βιομηχανικό κέντρο κλειδί, έχει σχετικά λίγη αιολική και ηλιακή ενέργεια και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο αέριο και την πυρηνική ενέργεια για την ηλεκτρική ενέργεια.