Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κίνδυνο η συμφωνία για τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών, πάνω οι τιμές

Πυραυλικό χτύπημα στο λιμάνι της Οδησσού δημιούργησε αμφιβολίες για το εάν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί η συμφωνία. Το Κίεβο ελπίζει ότι θα εφαρμοστεί αυτή την εβδομάδα. Ανοδικά τα προθεσμιακά συμβόλαια σίτου στα χρηματιστήρια.

Σε κίνδυνο η συμφωνία για τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών, πάνω οι τιμές

Οι τιμές σίτου αυξήθηκαν απότομα σήμερα καθώς το πυραυλικό χτύπημα στο ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού το σαββατοκύριακο δημιούργησε αμφιβολίες για το εάν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί η συμφωνία της περασμένης εβδομάδας και να ανοίξει ένας διάδρομος για τις εξαγωγές σιτηρών από την εμπόλεμη χώρα.

Οπως σημειώνει το Reuters, η Ουκρανία δήλωσε τη Δευτέρα ότι ελπίζει πως η συμφωνία θα αρχίσει να εφαρμόζεται αυτή την εβδομάδα. Ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν σε συνέντευξη Τύπου ότι ελπίζουν πως η πρώτη αποστολή σιτηρών στο πλαίσιο της συμφωνίας θα γίνει από το λιμάνι του Chornomorsk.

Η Ρωσία, η Ουκρανία, τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία υπέγραψαν την Παρασκευή συμφωνία για να ξανανοίξουν τρία ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα για εξαγωγές σιτηρών. Η συμφωνία έχει ισχύ 120 ημερών και στοχεύει σε μηνιαίες εξαγωγές 5 εκατ. τόνων.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σίτου στο CBOT του Σικάγο σημείωσαν άνοδο σχεδόν 4% στα 7,86 δολάρια ανά μπούσελ σήμερα, ξανακερδίζοντας μεγάλο μέρος από το έδαφος που χάθηκε την Παρασκευή καθώς οι τιμές είχαν σημειώσει πτώση σχεδόν 6% μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v