Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία: Σήμερα η συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών

Ρωσία και Ουκρανία θα υπογράψουν στην Κωσταντινούπολη συμφωνία για ξεμπλοκάρισμα των εξαγωγών σιτηρών, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία. Χαιρετίζουν οι ΗΠΑ.

Τουρκία: Σήμερα η συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών

H Ρωσία, η Τουρκία και η Ουκρανία θα υπογράψουν σήμερα Παρασκευή τη συμφωνία που πρότειναν τα Ηνωμένα Έθνη για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, ανακοίνωσε την Πέμπτη το γραφείο του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα παρευρεθεί μαζί με τον Ερντογάν στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Παρασκευής. 

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι δύο από τις μεγαλύτερες σιτοπαραγωγικές χώρες στον κόσμο, αλλά ο πόλεμος που μαίνεται μετά την εισβολή της Μόσχας έχει οδηγήσει στο μπλοκάρισμα εξαγωγών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα,  προκαλώντας μεγάλη άνοδο στις τιμές των τροφίμων παγκοσμίως.

Οι ΗΠΑ χαιρέτισαν χθες τη συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για την εξαγωγή σιτηρών, η οποία θα υπογραφεί σήμερα στην Κωνσταντινούπολη και προέτρεψαν τη Μόσχα να την εφαρμόσει.

«Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση αυτής της κατ’ αρχάς συμφωνίας, όμως αυτό που μας ενδιαφέρει τώρα είναι να την εφαρμόσει η Ρωσία και να φτάσουν τα ουκρανικά σιτηρά στις παγκόσμιες αγορές», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις. «Εν πρώτοις, δεν θα έπρεπε να βρεθούμε ποτέ σε αυτή την κατάσταση. Ήταν μια σκόπιμη απόφαση της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει τα τρόφιμα ως όπλο», πρόσθεσε.

Ο Πράις χαιρέτισε κυρίως τις προσπάθειες που κατέβαλαν ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και η Τουρκία, η οποία έχει συγκρουστεί με τις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια στο θέμα της Συρίας και για την αγορά όπλων από τη Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας είπε ότι η Ουάσιγκτον έχει ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας. Με βάση αυτή τη συμφωνία, περίπου 20 εκατομμύρια τόνοι ουκρανικών σιτηρών θα εξαχθούν μέσω της Μαύρης Θάλασσας, κυρίως από το λιμάνι της Οδησσού, ενώ θα διευκολυνθούν και οι εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων της Ρωσίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v