Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομισιόν: Η Ρωσία δεν θα ξαναλειτουργήσει τον Nord Stream

«Εργαζόμαστε με την υπόθεση ότι δεν θα επιστρέψει σε λειτουργία. Και σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να ληφθούν ορισμένα πρόσθετα μέτρα», δήλωσε ο επίτροπος Προϋπολογισμού Γιοχάνες Χαν. Για τα χειρότερα προετοιμάζεται η ΕΕ.

Κομισιόν: Η Ρωσία δεν θα ξαναλειτουργήσει τον Nord Stream

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναμένει ότι η Ρωσία θα επανεκκινήσει έναν βασικό αγωγό φυσικού αερίου αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος, δίνοντας την πιο σαφή ένδειξη μέχρι τώρα ότι το μπλοκ προετοιμάζεται για το χειρότερο.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ο επίτροπος Προϋπολογισμού Γιοχάνες Χαν δήλωσε την Τρίτη ότι «δεν περιμένουμε ότι θα επιστρέψει. Εργαζόμαστε με την υπόθεση ότι δεν θα επιστρέψει σε λειτουργία. Και σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να ληφθούν ορισμένα πρόσθετα μέτρα».

Η Ρωσία έχει προγραμματίσει να επαναφέρει τις ροές μέσω του αγωγού Nord Stream στις 21 Ιουλίου, μετά την προγραμματισμένη συντήρηση. Ωστόσο, αυξάνονται οι ανησυχίες από τις Βρυξέλλες έως το Βερολίνο, ότι οι ροές μπορεί να μην αρχίσουν ξανά, ειδικά μετά τη μείωσή τους από τη Ρωσία τον περασμένο μήνα, επικαλούμενη καθυστερήσεις λόγω κυρώσεων.

Η Επιτροπή πρόκειται να αποκαλύψει την Τετάρτη ένα σχέδιο για συντονισμένη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου, για να μετριάσει τον αντίκτυπο μιας πιθανής διακοπής από τη Μόσχα. Εξετάζει ένα σύνολο συστάσεων προς τα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένων εθελοντικών μειώσεων σε θέρμανση και ψύξη και ορισμένα μέτρα που βασίζονται στην αγορά. Η Επιτροπή μπορεί επίσης να επιδιώξει το δικαίωμα να επιβάλει περικοπές κατανάλωσης, εάν χρειαστεί αργότερα.

Εν τω μεταξύ, η μεγαλύτερη εταιρεία εισαγωγής φυσικού αερίου στη Γερμανία, Uniper, απέρριψε χθες το βράδυ επισήμως τον ισχυρισμό της Gazprom περί λόγων «ανωτέρας βίας», οι οποίοι δεν της επέτρεψαν το τελευταίο διάστημα να παραδίδει τη συμφωνημένη ποσότητα φυσικού αερίου στον πελάτη της.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Uniper στο Γερμανικό Πρακτορείο dpa, η εταιρεία έλαβε επιστολή από την Gazprom Export, θυγατρική του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού, στην οποία κάνει λόγο για «ανωτέρα βία», στην οποία αποδίδονται τόσο οι τρέχουσες όσο και οι προηγούμενες, από τις 14 Ιουνίου, ελλείψεις στις παραδόσεις αερίου. «Θεωρούμε αδικαιολόγητους τους ισχυρισμούς και τους έχουμε και επισήμως απορρίψει», δήλωσε εκπρόσωπος της Uniper.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v