Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνούνται να πληρώσουν στεγαστικά δάνεια Κινέζοι αγοραστές

Επισφαλή χρέη 83 δισ. δολαρίων προκαλεί η κρίση στο κινεζικό real estate. Ποιες τράπεζες διατρέχουν κίνδυνο. Η Citigroup «βλέπει» υφέρπουσα κοινωνική αποσταθεροποίηση.

Αρνούνται να πληρώσουν στεγαστικά δάνεια Κινέζοι αγοραστές

Aγοραστές κατοικιών σε όλη την Κίνα αρνούνται να πληρώσουν στεγαστικά δάνεια, καθώς η κατασκευή των έργων καθυστερεί και οι τιμές των ακινήτων πέφτουν, κλιμακώνοντας την κρίση στο κινεζικό real estate και την επισφάλεια για τις τράπεζες, σύμφωνα με αναλυτές της Citigroup με επικεφαλής τον Griffin Chan.

Οι αρνήσεις πληρωμών εκ μέρους αγοραστών 35 έργων σε 22 πόλεις καταδεικνύουν ότι η καταιγίδα που πλήττει τα κινεζικά ακίνητα επηρεάζει πλέον και τη μεσαία τάξη της χώρας, υπονομεύοντας την κοινωνική σταθερότητα, γράφει το Bloomberg. Οι κινεζικές τράπεζες, που ήδη βρίσκονται αντιμέτωπες με τα προβλήματα ρευστότητας των κατασκευαστών, πρέπει τώρα να προετοιμαστούν και απέναντι στα χρέη των αγοραστών.

«Η παραίτηση από τις πληρωμές μπορεί να φέρει κοινωνική αστάθεια», είπε ο Chan.

Η πτώση στις αξίες των σπιτιών δεν βοηθά. Οι μέσες τιμές πώλησης ακινήτων το 2022 είναι κατά μέσο όρο 15% χαμηλότερες από το κόστος αγοράς της τελευταίας τριετίας, σύμφωνα με την έρευνα της Citigroup.

Η μόλυνση εξαπλώνεται στις τράπεζες. Τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια θα μπορούσαν να φτάσουν έως και 561 δισ. γουάν (83 δισ. δολάρια), περίπου το 1,4% του υπολοίπου των στεγαστικών δανείων.

Αν και ο συνολικός αντίκτυπος στις τράπεζες θα είναι «διαχειρίσιμος», οι κρατικοί δανειστές, συμπεριλαμβανομένων των China Construction Bank, Postal Savings Bank of China και Industrial & Commercial Bank of China, ενδέχεται να έχουν μεγαλύτερη έκθεση σε στεγαστικά δάνεια και να έχουν απώλειες, εν μέσω απομείωσης του επενδυτικού αισθήματος, συνεχίζει ο Chan.

Οι μετοχές της Postal Savings Bank υποχώρησαν 3,3% στη Σαγκάη, η ICBC υποχώρησε 2%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης CSI 300 υποχώρησε έως και 2,7%, στη μεγαλύτερη πτώση από τις 25 Απριλίου.

Για τις κινεζικές τράπεζες ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων ήταν πολύ χαμηλότερος σε σχέση με άλλες μορφές δανεισμού, σύμφωνα με την τραπεζική ρυθμιστική αρχή. Στην China Construction Bank μόνο το 0,2% των στεγαστικών δανείων δεν εξυπηρετούνταν τον Δεκέμβριο, έναντι 1,42% στο σύνολο των δανείων.

Τα εγχώρια ομόλογα μεγάλων κατασκευαστών ακινήτων, όπως των Gemdale και Country Garden Holdings, υποχώρησαν επίσης σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με το Bloomberg. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v