Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενισχυμένο το φυσικό αέριο, στα €170 ανά μεγαβατώρα

Οι χαμηλότερες ροές της Νορβηγίας συμπίπτουν με το κλείσιμο του ρωσικού αγωγού Nord Stream για προγραμματισμένη συντήρηση, συμπιέζοντας την προσφορά σε μια εποχή που τα κράτη σπεύδουν να γεμίσουν χώρους αποθήκευσης.

Ενισχυμένο το φυσικό αέριο, στα €170 ανά μεγαβατώρα

Aνοδο έως και 3,6% καταγράφουν οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου την Τρίτη, με το ολλανδικό στα 170 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καθώς η Νορβηγία μειώνει τη δυναμικότητά της σε διάφορες εγκαταστάσεις που βοηθούν στη μεταφορά του καυσίμου στην Ευρώπη.

Οπως σημειώνει το Bloomberg, oι αποστολές από τη Νορβηγία αναμένεται να υποχωρήσουν περαιτέρω την Τρίτη, με μειωμένες προμήθειες τόσο στους τερματικούς σταθμούς Easington του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και στους τερματικούς σταθμούς Zeebrugge του Βελγίου.

Οι περιορισμοί της προσφοράς από τη Νορβηγία, που προκλήθηκαν από ένα περιστατικό στο κοίτασμα Sleipner, αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι την Τετάρτη, σύμφωνα με στοιχεία του χειριστή του δικτύου Gassco. Η διακοπή επηρέασε επίσης τις μονάδες επεξεργασίας Kollsnes και Nyhamna στη χώρα, οι οποίες έχουν πληγεί από μεγαλύτερες μειώσεις από ό,τι ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα.

Οι χαμηλότερες ροές της Νορβηγίας συμπίπτουν με τη διακοπή του βασικού αγωγού Nord Stream της Ρωσίας για προγραμματισμένη συντήρηση, συμπιέζοντας την προσφορά σε μια εποχή που τα κράτη σπεύδουν να γεμίσουν χώρους αποθήκευσης για τον χειμώνα και ο καύσωνας ενισχύει τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. 

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία δεν έχει αυξήσει τις προμήθειες μέσω της Ουκρανίας ενώ η σύνδεση Nord Stream είναι κλειστή. Ερώτημα παραμένει επίσης ως προς το πόσο αέριο θα παραδώσει η Gazprom μετά το τέλος της συντήρησης την επόμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v