Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανική προειδοποίηση για τσουνάμι ανατιμήσεων στα τιμολόγια αερίου

Τελειώνει η «προστασία» που εξασφάλιζαν στους πολίτες τα «κλειστά» συμβόλαια με επιχειρήσεις όπως η Uniper, και η τελευταία προειδοποιεί με τεράστιο κύμα ανατιμήσεων.

Γερμανική προειδοποίηση για τσουνάμι ανατιμήσεων στα τιμολόγια αερίου

Τα γερμανικά νοικοκυριά αλλά και οι βιομηχανίες θα πρέπει να προετοιμαστούν για ένα «τεράστιο κύμα» αύξησης του κόστους ενέργειας που θα αρχίσει να χτυπά τους λογαριασμούς το επόμενο έτος, προειδοποίησε η εταιρεία κοινής ωφέλειας Uniper SE.

Οι περισσότεροι πελάτες κλειδώνουν τις τιμές για ένα χρόνο και δεν αισθάνονται ακόμη τον αντίκτυπο του αυξανόμενου κόστους χονδρικής, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Uniper Klaus-Dieter Maubach. Ο γίγαντας του φυσικού αερίου αναζήτησε κυβερνητική διάσωση εν μέσω της ενεργειακής κρίσης, θυμίζει το Bloomberg.

«Θα υπάρξει τεράστια αύξηση, αυτό πρέπει να περιμένουν οι Γερμανοί καταναλωτές και εναπόκειται σε όλους μας τώρα να κάνουμε κάτι γι' αυτό», είπε στους δημοσιογράφους. Ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε τους υψηλότερους λογαριασμούς είναι να καταναλώνουμε λιγότερο φυσικό αέριο, συμπλήρωσε.

Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί, καθώς η Ρωσία μειώνει την παροχή αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream. Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 19% αυτή την εβδομάδα και σχεδόν τριπλασιάστηκαν φέτος. Η τιμή αναφοράς για το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο έχει επίσης αυξηθεί.

Το γερμανικό κοινοβούλιο ψήφισε νομοθεσία που θέτει σε εφαρμογή έναν μηχανισμό ώστε οι εταιρείες να μεταφέρουν το αυξανόμενο κόστος αγοράς φυσικού αερίου στους καταναλωτές, ακόμη και αν οι τελευταίοι έχουν συμβόλαια. Προς το παρόν, η κυβέρνηση λέει ότι δεν έχει σχέδια να χρησιμοποιήσει το εργαλείο. 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος είπε ότι η οικονομική κατάσταση της εταιρείας γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Η Uniper μπορεί σύντομα να χρειαστεί να αντλήσει φυσικό αέριο από την αποθήκευση για να εκπληρώσει τις συμβάσεις που έχει. Ενδέχεται να επικοινωνήσει με τους πελάτες την επόμενη εβδομάδα ώστε να προειδοποιήσει για αυξήσεις τιμών, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος η Uniper να αθετήσει τις υποχρεώσεις της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v