Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ολλανδική αστυνομία πυροβολεί διαδηλωτές αγρότες

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια να μειωθούν οι εκπομπές αερίων που οφείλονται σε κοπάδια και λιπάσματα. Πυρ εναντίον διαδηλωτών. Κοινωνικές και ταξικές επιπτώσεις των περιβαλλοντικών στόχων, τι ζητούν οι αγρότες.

Η ολλανδική αστυνομία πυροβολεί διαδηλωτές αγρότες

Η ολλανδική αστυνομία άνοιξε πυρ το βράδυ της Τρίτης εναντίον αγροτών που διαμαρτύρονταν ενάντια στα σχέδια μείωσης των εκπομπών οξειδίων αζώτου στη χώρα.

Η αστυνομία υποστήριξε ότι απάντησε σε μια «κατάσταση απειλής», όταν οι αγρότες με τα τρακτέρ τους κινήθηκαν εναντίον των περιπολικών επιχειρώντας να σπάσουν τα μπλόκα και να περάσουν στον αυτοκινητόδρομο της επαρχίας Φρίσλαντ, μεταδίδει το Politico.

Σύμφωνα με την αστυνομία, τα προειδοποιητικά πυρά χτύπησαν ένα τρακτέρ, αλλά δεν προκάλεσαν τραυματισμό. Επίσης, έγιναν τρεις συλλήψεις. Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για τη χρήση πυρών από την αστυνομία.

Οι Ολλανδοί αγρότες διαμαρτύρονται εδώ και περίπου έναν μήνα για τα κυβερνητικά σχέδια να μειωθεί η χρήση λιπασμάτων και ο αριθμός των ζώων τους, επιφέροντας πιθανά πλήγματα στις αγροκτηνοτροφικές μονάδες.

Η ολλανδική κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο έως το 2030 να μειωθούν οι εκπομπές οξειδίων του αζώτου και αμμωνίας που παράγονται από τα ζώα, ώστε να καταπολεμηθεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Οι περικοπές, σύμφωνα με τα σχέδια, μπορεί να φτάσουν το 70% σε ορισμένες περιοχές.

Οι διαδηλωτές έχουν αποκλείσει σούπερ μάρκετ, καταστήματα, εμπορικές αποθήκες και δρόμους, προκαλώντας ελλείψεις σε κάποια προϊόντα.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, οι αγρότες δηλώνουν ότι στοχοποιούνται άδικα οι ίδιοι και όχι οι μεγάλες επιχειρήσεις και η βιομηχανία, και ότι θα αντισταθούν σε κάθε σχέδιο που θα τους κάνει να χάσουν τη δουλειά τους.

Η Ολλανδία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγός αγροτικών προϊόντων στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ και επίσης μια από τις χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων που προκαλούν κλιματική αλλαγή. Αυτό οφείλεται εν μέρει στα πολλά κοπάδια που βόσκουν στις πεδιάδες της.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v