Η Γερμανία πρέπει να προετοιμαστεί για βαθύτερες περικοπές στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου επειδή ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ακολουθεί μια συνειδητή στρατηγική αύξησης των τιμών για να υπονομεύσει την ευρωπαϊκή ενότητα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.
«Δεν έχουμε να κάνουμε με ασταθείς αποφάσεις αλλά με οικονομικό πόλεμο, εντελώς ορθολογικό και πολύ σαφή», δήλωσε ο Χάμπεκ, ο αναπληρωτής καγκελάριος στην κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς, μεταδίδει το Bloomberg. «Μετά από τη μείωση κατά 60%, λογικά ακολουθεί η επόμενη».
Οι Γερμανοί ηγέτες εντείνουν τις προειδοποιήσεις για επικείμενες αναταραχές και ελλείψεις φυσικού αερίου στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η οποία βασίζεται στη Ρωσία για περίπου το ένα τρίτο της ενέργειάς της. Ο Πούτιν μείωσε σταδιακά τις προμήθειες μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ευρωπαϊκές χώρες ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Οι γερμανικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας κινδυνεύουν από διαδοχικές αστοχίες που μπορεί να απαιτήσουν την ενεργοποίηση μιας νομικής ρήτρας που θα τους επέτρεπε να μετακυλίσουν τις αυξήσεις τιμών πέραν των δεσμεύσεων που απορρέουν από τις συμβάσεις, είπε ο Χάμπεκ.
Η Γερμανία απέφυγε να ενεργοποιήσει το μέτρο προς το παρόν, επειδή θα οδηγούσε σε «άμεση έκρηξη τιμών» για τους καταναλωτές, είπε ο αντικαγκελάριος. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται εναλλακτική λύση, συμπλήρωσε, χωρίς να δώσει διευκρινήσεις.
«Εάν μια εταιρεία αποτύχει ή άλλες εταιρείες αποτύχουν, είναι σαν ένα φαινόμενο ντόμινο που πολύ γρήγορα θα οδηγούσε σε βαθιά ύφεση», είπε.
Η Ρωσία μείωσε τις αποστολές μέσω του Nord Stream κατά 60% και ο αγωγός θα σταματήσει τελείως αυτόν τον μήνα λόγω συντήρησης. Η Γερμανία αμφιβάλει ότι μετά θα αρχίσει και πάλι η ροή. Ο στόχος της Ρωσίας είναι να διατηρήσει τις τιμές της ενέργειας υψηλά και «να καταστρέψει την ενότητα και την αλληλεγγύη της χώρας», είπε ο Χάμπεκ.
Η γερμανική κυβέρνηση και ο ενεργειακός κολοσσός Uniper SE συζητούν μέτρα σταθεροποίησης. Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ είπε ότι οποιαδήποτε πρόσθετη κρατική βοήθεια θα έχει τη μορφή εγγύησης δανείου.
Ο δελτίο διανομής φυσικού αερίου -αν η Γερμανία φτάσει σε αυτό- παρουσιάζει προκλήσεις επειδή το δίκτυο συχνά δεν διαχωρίζεται μεταξύ οικιακών και εμπορικών πελατών, είπε ο Χάμπεκ.
Εάν ένα εργοστάσιο είναι συνδεδεμένο στο δίκτυο φυσικού αερίου και ένα ολόκληρο τμήμα της πόλης είναι συνδεδεμένο σε αυτό, τότε αυτό το εργοστάσιο δεν μπορεί να βγει από το δίκτυο. «Αυτό πιθανότατα θα λυθεί σε βάρος των εργοστασίων που δεν είναι συνδεδεμένα σε μικτό δίκτυο», είπε ο Χάμπεκ.
Οι οικιακοί πελάτες στη Γερμανία προστατεύονται από το νόμο από τις διακοπές αερίου.
Καμπανάκι από τα συνδικάτα για κατάρρευση βιομηχανικών κολοσσών
Οι κολοσσοί της βαριάς γερμανικής βιομηχανίες ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες με την κατάρρευση λόγω των περικοπών στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, προειδοποιούν οι κορυφές της Γερμανικής Ομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων (DGB) λίγο πριν ξεκινήσουν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τον Καγκελάριο Όλαφ Σόλτς για θέματα μισθών και εργασιών σχέσεων.
«Λόγω των σημείων συμφόρησης φυσικού αερίου, ολόκληρες βιομηχανίες κινδυνεύουν να καταρρεύσουν μόνιμα: αλουμίνιο, γυαλί, χημική βιομηχανία», δήλωσε η Γιασμίν Φαχίμι, επικεφαλής της Γερμανικής Ομοσπονδίας Συνδικάτων (DGB), σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Bild am. Sonntag. «Μια τέτοια κατάρρευση θα είχε τεράστιες συνέπειες για ολόκληρη την οικονομία και τις θέσεις εργασίας στη Γερμανία».
Η ενεργειακή κρίση οδηγεί ήδη τον πληθωρισμό σε υψηλά ρεκόρ, είπε, μεταδίδει το Bloomberg.
H Φαχίμι ζητά να μπει πλαφόν, ένα ανώτατο όριο τιμών, στην ενέργεια για τα νοικοκυριά. Το αυξανόμενο κόστος για τις εκπομπές CO2 σημαίνει περαιτέρω βάρη για τα νοικοκυριά και τις εταιρείες, πρόσθεσε η Φαχίμι. Η κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινωνική και εργασιακή αναταραχή, είπε.
Ο υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ, νωρίτερα είχε προειδοποιήσει ότι η συμπίεση των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου κινδυνεύει να δημιουργήσει βαθύτερη αναταραχή, παρομοιάζοντας την κατάσταση με τον ρόλο της Lehman Brothers στην πυροδότηση της οικονομικής κρίσης το 2008.