Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΑΤΟ: «Παζάρι» Φινλανδίας, Σουηδίας με Ερντογάν για άρση του βέτο

Koινό μνημόνιο ετοιμάζουν Τουρκία, Φινλανδία και Σουηδία για άρση του αδιεξόδου. Αισιοδοξία των σκανδιναβικών χωρών για θετικό αποτέλεσμα στη σύνοδο στη Μαδρίτη. Συνάντηση του Τούρκου προέδρου με Μπάιντεν.

ΝΑΤΟ: «Παζάρι» Φινλανδίας, Σουηδίας με Ερντογάν για άρση του βέτο

Η Φινλανδία και η Σουηδία εξέφρασαν αισιοδοξία την Τρίτη ότι η Τουρκία μπορεί να άρει το βέτο της για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ στη σύνοδο της αμυντικής συμμαχίας στη Μαδρίτη, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του.

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι ο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνόδου η οποία θα διαρκέσει από την Τρίτη ώς και την Πέμπτη, αν και δεν είναι ξεκάθαρο μέχρι που είναι διατεθειμένος να φτάσει ο Μπάιντεν για να σπάσει το αδιέξοδο, τόνισαν τρεις διπλωμάτες στο Reuters.

Μετά την προσγείωσή του στη Μαδρίτη, ο Ερντογάν είχε συνομιλίες με τον Φινλανδό πρόεδρο Σάουλι Νιινίστο, τη Σουηδή πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτνεμπεργκ.

Δύο φινλανδικές εφημερίδες, η Helsingin Sanomat και η Iltalehti, μετέδωσαν ότι η Τουρκία, η Σουηδία και η Φινλανδία συμφώνησαν να ετοιμάσουν ένα κοινό μνημόνιο.

Το Reuters δεν κατόρθωσε να επιβεβαιώσει την πληροφορία.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος έφτασε στη Μαδρίτη πριν το δείπνο με τους υπόλοιπους ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ, δεν προέβη σε κάποια άμεση αναφορά για το ζήτημα στις δηλώσεις που έκανε από κοινού με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντεθ και τον βασιλιά Φίλιππο.

Υπογράμμισε την ενότητα της συμμαχίας, λέγοντας ότι το ΝΑΤΟ είναι πιο ισχυρό από ποτέ.

Άλλοι σύμμαχοι, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Ισπανία, απηύθυναν έμμεσα έκκληση στην Τουρκία να κάνει πίσω. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το ΝΑΤΟ να στείλει μήνυμα ενότητας και ισχύος από τη Μαδρίτη.

Η γενική αντίληψη είναι ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο σκανδιναβικών χωρών και της Τουρκίας πήγαν κάπως καλύτερα, το οποίο σημαίνει ότι έχει διευρυνθεί η κατανόηση μεταξύ των δύο πλευρών, δήλωσε ο Φινλανδός πρέοδρος σε δημοσιογράφους στο Ελσίνκι την Τρίτη.

H Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε πήγε ακόμα πιο πέρα, δηλώνοντας στη σουηδική εφημερίδα Svenska Dagladet: «Είμαστε έτοιμοι για το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι θετικό σήμερα, αλλά μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v