Σχεδόν μία στις τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες στην Κίνα σκέφτεται να μεταφέρει τις επενδύσεις της εκτός της χώρας, καθώς τα απανωτά lockdown μειώνουν τις προοπτικές για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
Περίπου το 23% των επιχειρήσεων που απάντησαν σε σχετική έρευνα σκέφτονται να μεταφέρουν τρέχουσες ή προγραμματισμένες επενδύσεις τους μακριά από την Κίνα. Το κείμενο δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα από το Εμπορικό Επιμελητήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κίνα. Η έρευνα διεξήχθη στα τέλη Απριλίου, όταν η Σαγκάη ήταν ακόμη σε κλειστή.
Το ποσοστό των ευρωπαϊκών εταιρειών που επανεξετάζουν τις επιλογές τους στην Κίνα ήταν το υψηλότερο της τελευταίας δεκαετίας και υπερδιπλάσιο από το 11% που καταγράφηκε σε δημοσκόπηση του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το επιμελητήριο.
Η τρέχουσα πολιτική της Κίνας, αυτή της μηδενικής ανοχής στην Covid, «δεν αφήνει στα κεντρικά γραφεία άλλη επιλογή από το να αναζητήσουν άλλες τοποθεσίες», δήλωσε η Bettina Schoen-Behanzin, αντιπρόεδρος του επιμελητηρίου. «Ο κόσμος δεν περιμένει την Κίνα».
Από τις εταιρείες που εξετάζουν το ενδεχόμενο αλλαγής επενδύσεων, το 16% δήλωσε ότι εξετάζει τη μετεγκατάσταση στη Νοτιοανατολική Ασία, ενώ το 18% ότι αναζητά επιλογές στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Περίπου το 19% δήλωσε Ευρώπη, το 12% Βόρεια Αμερική και το 11% Νότια Ασία.
Η Κίνα έχει αρχίσει να χαλαρώνει ορισμένους από τους περιορισμούς της για την Covid, αλλά η οικονομική ανάκαμψη ήταν αναιμική. Οι προοπτικές για το υπόλοιπο του έτους παραμένουν αβέβαιες καθώς το Πεκίνο συνεχίζει να βασίζεται σε lockdown για τον περιορισμό του ιού.
«Κανείς δεν φεύγει από την Κίνα», αλλά το θέμα είναι οι νέες επενδύσεις, δήλωσε ο πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Nicolas Chapuis σε συνέντευξή του τη Δευτέρα. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες «καθυστερούν τις αποφάσεις, γιατί όλοι περιμένουν μια στρατηγική εξόδου από τους περιορισμούς για τον κορωνοϊό».