Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γεωργιανοί διαδηλώνουν υπέρ της ένταξης στην ΕΕ

Με σύνθημα τη «δέσμευση του γεωργιανού λαού στις δυτικές αξίες». Η Επιτροπή ζητά πολιτικές μεταρρυθμίσεις για να αποδώσει το πολυπόθητο καθεστώς χώρας υποψήφιας προς ένταξη, όπως έκανε με Ουκρανία και Μολδαβία.

Γεωργιανοί διαδηλώνουν υπέρ της ένταξης στην ΕΕ

Δεκάδες χιλιάδες Γεωργιανοί διαδήλωσαν σήμερα στην Τιφλίδα ζητώντας την ένταξη της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας του Καυκάσου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κρατώντας ευρωπαϊκές και γεωργιανές σημαίες, περίπου 60.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο, λίγες μέρες μετά την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μη δοθεί ακόμη καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στη Γεωργία.

Πολλές φιλοευρωπαϊκές οργανώσεις και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να συμμετάσχουν σ' αυτή την «πορεία για την Ευρώπη», ώστε «να αποδείξουν τη δέσμευση του γεωργιανού λαού στις δυτικές αξίες».

«Η Ευρώπη είναι μια ιστορική επιλογή και μια φιλοδοξία για την οποία όλες οι γενιές των Γεωργιανών έκαναν θυσίες», τόνισαν οι διοργανωτές.

Αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε την Παρασκευή να δοθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, εκτίμησε ότι η Γεωργία θα πρέπει πρώτα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, κυρίως πολιτικές.

«Εναπόκειται στη Γεωργία να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και να προχωρήσει προς αυτή την ανοιχτή πόρτα», σχολίασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» επισήμανε ότι είναι «ικανοποιημένο» που έλαβε «έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη», αλλά εξέφρασε τη λύπη του που η Κομισιόν δεν στήριξε από τώρα την παροχή καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη Γεωργία. Ο πρωθυπουργός Ιρακλί Γκαριμπασβίλι είπε ότι η κυβέρνησή του θα συνεργαστεί με τις Βρυξέλλες για να υλοποιήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις και να λάβει η Γεωργία το καθεστώς χώρας υποψήφιας προς ένταξη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v