Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόταση μομφής κατά Μακρόν από την Αριστερά Μελανσόν

Ο ηγέτης της αριστερής συμμαχίας NUPES, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται θέμα συνεννόησης: «Δεν έχουμε τις ίδιες αξίες». Ο Μακρόν είναι «πρόεδρος μειοψηφίας», είπε η Λεπέν. Μετεκλογικό σοκ αλά 1988 επί προεδρίας Φρανσουά Μιτεράν...

Πρόταση μομφής κατά Μακρόν από την Αριστερά Μελανσόν

Κατάθεση πρότασης μομφής στις 5 Ιουλίου ανακοίνωσε η Αριστερά του Ζαν Λικ Μελανσόν (φωτο), ενώ η επικεφαλής της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν διεμήνυσε ότι «ο Μακρόν είναι πλέον πρόεδρος μειοψηφίας» και ο γαλλικός Τύπος μιλάει για θνησιγενή πενταετία, την επομένη των εκλογών.

Με 44 έδρες κάτω από την οριακή πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, η συμμαχία του Εμανουέλ Μακρόν «Μαζί» εισήλθε σε μετεκλογικό εφιάλτη.

Από το προπύργιό της στη βόρεια Γαλλία, στο Hénin-Beaumont, η Μαρίν Λεπέν μίλησε για «ιστορική νίκη και σεισμικό γεγονός», αφού το κόμμα της από 8 αναρριχάται σε 89 έδρες στο κοινοβούλιο των 577 μελών.

Ανασχηματισμός, πιθανή αλλαγή πρωθυπουργού αλλά και καυτό καλοκαίρι καθώς δίνεται δυνατότητα πρότασης μομφής ή και προκήρυξης βουλευτικών εκλογών από τον ίδιο τον Γάλλο πρόεδρο, είναι τα προβλέψιμα σενάρια, σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο, μεταδίδει η ΕΡΤ.

H κίνηση Μελανσόν έχει προκαλέσει, ωστόσο, διαφωνίες στους κόλπους της αριστερής συμμαχίας, σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Το ζήτημα είναι σε φάση ζυμώσεων. όπως και το σκέλος της διαμόρφωσης κοινοβουλευτικής ομάδας, σχετικά με το αν θα είναι μια κοινή, ή ξεχωριστές, ανά παράταξη, στον συνασπισμό. 

Η Μαρίν Λεπέν ζητά ήδη την αντιπροεδρία στην Εθνοσυνέλευση και τον έλεγχο της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, μιας από τις οκτώ επιτροπές που επιβλέπουν τον εθνικό προϋπολογισμό.

Ο ηγέτης της Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται θέμα συνεννόησης με την προεδρική πλειοψηφία, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν έχουμε τις ίδιες αξίες».

Η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν πρότεινε το βράδυ των εκλογικών αποτελεσμάτων να επιδιώξει η συμμαχία του Μακρόν «καλούς συμβιβασμούς» με νομοθέτες από διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις.

Ο ίδιος ο Μακρόν δεν έχει σχολιάσει ακόμη τα αποτελέσματα των εκλογών, ενώ η παράταξή του απέσπασε 245 έδρες α-πό τις 289 που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία.

Στην άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος, ο αριστερός συνασπισμός Nupes, με επικεφαλής τον Ζαν-Λικ Μελανσόν εξασφάλισε 131 έδρες για να γίνει η αξιωματική δύναμη της αντιπολίτευσης.

Ανάλογο μετεκλογικό σοκ υπήρξε ίσως μόνον το 1988 επί Σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Μιτεράν, ο οποίος στη συνέχεια έπρεπε να ζητήσει υποστήριξη από τους κομμουνιστές ή τους κεντρώους για να ψηφίσει νόμους.

Οι τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές για άλλη μια φορά προσδιορίστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την απάθεια των ψηφοφόρων -με πάνω από το ήμισυ του εκλογικού σώματος να «μένει σπίτι».

Μια εικόνα για το πώς μεταφέρθηκαν οι ψήφοι στο δεύτερο γύρο, ανά παράταξη, δείχνει το παρακάτω διάγραμμα:

Αντιδράσεις από την κυβέρνηση και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την αύξηση της δύναμης της γαλλικής ακροδεξιάς, τονίζοντας ότι «πρέπει να μας προβληματίσει όλους», ενώ σχολίασε: «Βλέπουμε πού οδηγεί ο λαϊκισμός και πού πρέπει να εστιάσουμε καθώς τα μεσαία στρώματα πιέζονται πολύ».

«Ήττα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής του Εμανουέλ Μακρόν», χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα ο Αλέξης Τσίπρας, που δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την άνοδο της Αριστεράς και τον προβληματισμό για την αύξηση των ποσοστών της ακροδεξιάς και την αποχή.

«Επείγουσα ανάγκη για αλλαγή πολιτικής και στήριξη της κοινωνίας, πριν βυθιστεί στη βαρβαρότητα. Και στη Γαλλία και στην Ελλάδα και παντού», αναφέρεται σε ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα.

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του επισημαίνει: «Επιβεβαιώνεται ξανά και ξανά ότι η λογική του "μικρότερου κακού", που αποτέλεσε τη "σημαία" διαδοχικών αντιλαϊκών κυβερνήσεων στη Γαλλία, όχι μόνο δεν έφραξε τον δρόμο στην ακροδεξιά, αλλά αντίθετα την ενίσχυσε περαιτέρω».

Το σχόλιο του Γιάνη Βαρουφάκη είναι ότι «η Γαλλία χτες απέδειξε ότι μόνο μέσα από τη ρήξη, την ανυπακοή, τη ριζοσπαστικοποίηση και την απόρριψη της απατηλής “κυβερνησιμότητας” υπό τους όρους της ολιγαρχίας και της τρόικας μπορεί η Αριστερά να σταθεί στο ύψος των ιστορικών εξελίξεων».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v