Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καθησυχάζει η Ιταλία παρά την αύξηση του κόστους δανεισμού

«Κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται άνετα σε μια τέτοια στιγμή, αλλά είναι μια διαχειρίσιμη κατάσταση, λαμβάνοντας υπόψη ολόκληρη την εργαλειοθήκη μας, συμπεριλαμβανομένων 80,2 δισ. ευρώ ρευστότητας στα τέλη Μαΐου», δήλωσε ο υπεύθυνος διαχείρισης χρέους.

Καθησυχάζει η Ιταλία παρά την αύξηση του κόστους δανεισμού

Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών έχει την ευελιξία και την δύναμη πυρός που απαιτείται για να ξεπεράσει την αστάθεια της αγοράς, δήλωσε ο επικεφαλής διαχείρισης χρέους το Σάββατο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repubblica.

«Κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται άνετα σε μια τέτοια στιγμή, αλλά είναι μια διαχειρίσιμη κατάσταση, λαμβάνοντας υπόψη ολόκληρη την εργαλειοθήκη μας, συμπεριλαμβανομένων 80,2 δισ. ευρώ ρευστότητας στα τέλη Μαΐου», δήλωσε ο Davide Iakovoni.

«Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να επαναπρογραμματίσουμε τις δημοπρασίες, λαμβάνοντας υπόψη διάφορα χρονοδιαγράμματα», πρόσθεσε.

Το κόστος δανεισμού της Ιταλίας εκτινάχθηκε στα υψηλά πολλών ετών σε δημοπρασία κρατικών ομολόγων την περασμένη εβδομάδα, με τους επενδυτές να ανησυχούν για τις επερχόμενες αυξήσεις επιτοκίου από την ΕΚΤ. Οι ανησυχίες στη συνέχεια αμβλύνθηκαν μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι δημιουργεί εργαλείο για να αντιμετωπίσει ακραίες αυξήσεις του κόστους δανεισμού.

Ο Ιακοβόνι είπε ότι οι αγορές περιμένουν τώρα να δουν πώς η ΕΚΤ θα βρει μια "νέα ισορροπία που δεν δημιουργεί άλλες ανισορροπίες". Σημείωσε ότι το Υπουργείο Οικονομικών είχε προβλέψει την αύξηση των επιτοκίων όταν αναθεώρησε τις προβλέψεις του για το 2022 στα τέλη Μαρτίου. Ωστόσο, επεσήμανε ότι το κόστος για την εξυπηρέτηση του χρέους ενδέχεται να είναι 4-5 δισεκατομμύρια ευρώ πάνω από τις τελευταίες εκτιμήσεις για το σύνολο του έτους.

"Αισθάνομαι αρκετά σίγουρος για τη μελλοντική κίνηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων. Πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί σχετικά με το spread". πρόσθεσε, αναφερόμενος στη διαφορά, που παρακολουθείται στενά, μεταξύ ιταλικών και γερμανικών αποδόσεων 10ετίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v