Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψηλώνουν τα επιτόκια δανεισμού για τις ευρω-επιχειρήσεις

Οι εταιρείες αρχίζουν να δυσκολεύονται να διαπραγματευτούν στην αγορά για καλύτερο κόστος. Οι κοινή ωφέλεια στο επίκεντρο, αυξάνονται οι ανάγκες ρευστότητας. Τα σήματα από τα εταιρικά ομόλογα, διπλάσια επιτόκιο το β' 3μηνο. Τι λένε αναλυτές.

Ψηλώνουν τα επιτόκια δανεισμού για τις ευρω-επιχειρήσεις

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες αρχίζουν να δυσκολεύονται να διαπραγματευτούν για καλύτερα επιτόκια που προσφέρει συνήθως η αγορά εταιρικών ομολόγων, καθώς ο πληθωρισμός και η αυστηρότερη νομισματική πολιτική αρχίζουν να δαγκώνουν τους χρηματοδότες τους.

Οι τιμές είναι πιθανό να αυξηθούν για τους δανειολήπτες εταιρικών δανείων στο εγγύς μέλλον, δήλωσε ο Κάρλο Φοντάνα, επικεφαλής του τομέα στην UniCredit SpA. «Το κόστος κεφαλαίου των τραπεζών έχει αυξηθεί, αλλά δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί», είπε.

Τα πρώτα σημάδια αύξησης του κόστους δανεισμού φάνηκαν στην αγορά εταιρικών ομολόγων, με τους εκδότες να πληρώνουν σχεδόν διπλάσια επιτόκιο το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το πρώτο για 5ετείς συναλλαγές σε ευρώ, μεταδίδει το Bloomberg.

Η μέση τιμολόγηση των 5ετών τίτλων Schuldschein, μια εξειδικευμένη αγορά χρέους που χρησιμοποιείται κυρίως από εταιρείες από γερμανόφωνες χώρες, έχει ήδη σημειώσει άλμα περίπου 29% το δεύτερο τρίμηνο έναντι του πρώτου.

Η αυστριακή εταιρεία κοινής ωφελείας EVN AV εμπορεύεται το δεύτερο Schuldschein της χρονιάς με spread 105 έως 120 μονάδες βάσης έναντι των μεσαίων swaps συναλλαγής 13 ετών, σε σύγκριση με 70 μονάδες βάσης πριν από δύο μήνες.

Οι δανειολήπτες στις κατηγορίες αξιολόγησης BBB προσφέρουν στις τράπεζες ένα premium σε σχέση με τα επίπεδα τιμών που επικρατούσαν πριν από την Covid, δήλωσε ο Εντι Μπαν Σαλέμ, επικεφαλής εταιρικού δανεισμού για την Ευρώπη και την Ασία στην Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA, και ο τομέας κοινής ωφελείας επηρεάζεται ιδιαίτερα από την άνοδο των τιμών των βασικών εμπορευμάτων.

«Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ζήτησαν πρόσθετες γραμμές ρευστότητας σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας γύρω από τον κλάδο», δήλωσε ο Salem. «Αυτό είχε ως άμεσο αποτέλεσμα την αλλαγή του ισοζυγίου προσφοράς και ζήτησης προς όφελος των τραπεζών και οδήγησε σε συνολική αύξηση των τιμών για τον κλάδο».

Το υψηλότερο κόστος δανεισμού για τα εταιρικά δάνεια αποτελεί στροφή από την αρχή του έτους, όταν οι εκδότες απολάμβαναν εκπτώσεις στις τιμές μετά τη χαλάρωση του αντίκτυπου του Covid. Οι προσδοκίες της αγοράς στο τέλος του περασμένου έτους έδειχνε ότι το 64% πίστευε ότι η τιμολόγηση θα διατηρήσει την πτωτική τάση από το 2021.

Εκτός από τον πληθωρισμό και την αυστηρότερη νομισματική πολιτική, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο έχει επίσης κάνει τις τράπεζες πιο επιφυλακτικές.

«Νομίζω ότι η τιμολόγηση μιας συναλλαγής το 2022, και ειδικά από τις 24 Φεβρουαρίου, χρειάζεται αυξημένη δέουσα επιμέλεια και προσαρμογή», δήλωσε η Λούσι Κάμπος Καρεσμέλ, επικεφαλής της διανομής εταιρικών δανείων EMEA στην Credit Agricole Corporate & Investment Bank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v