Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μακρόν-Σολτς-Ντράγκι στηρίζουν την ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας

Μηνύματα στήριξης προσέφεραν οι ηγέτες Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας, μετά τη συνάντηση με Ζελένσκι. Η Ευρώπη θα σταθεί δίπλα στην Ουκρανία μέχρι τη νίκη της, επεσήμανε ο Εμ. Μακρόν. Νέες κυρώσεις ζήτησε ο Ζελένσκι.

Μακρόν-Σολτς-Ντράγκι στηρίζουν την ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας

Στήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας παρείχαν με δηλώσεις τους ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Ολαφ Σολτς και ο Μάριο Ντράγκι, μετά τη συνάντηση με τον Βλ. Ζελένσκι στο Κίεβο. Παρών ήταν και ο πρόεδρος της Ρουμανίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος είχε επικριθεί για προηγούμενες δηλώσεις του (σ.σ. να μην ταπεινωθεί η Ρωσία), υποστήριξε ότι η Ευρώπη θα σταθεί δίπλα στην Ουκρανία μέχρι τη νίκη της. Επεσήμανε, σύμφωνα με το Reuters, ότι η παρουσία τεσσάρων Ευρωπαίων ηγετών στο Κίεβο σηματοδοτεί τη στήριξη στην υποψηφιότητα της χώρας για είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Μάλιστα ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα προσφέρει έξι ακόμα αυτοκινούμενα πυροβόλα Caesar.

Θα στηρίξουμε όσο καιρό χρειαστεί, είπε ο Ολαφ Σολτς, δηλώνοντας ότι «Για το καλό της αξιοπιστίας της ΕΕ πρέπει να τηρηθούν οι υποσχέσεις που δόθηκαν σχετικά με το ευρωπαϊκό μονοπάτι των δυτικών Βαλκανίων».

Το βασικό μήνυμα είναι ότι η Ιταλία θέλει να δει την Ουκρανία στην ΕΕ, τόνισε ο Μάριο Ντράγκι. Δήλωσε ότι στηρίζει πλήρως τις έρευνες για εγκλήματα πολέμου από τη Ρωσία καθώς και ότι θα λάβει υπόψη τη θέση του Κιέβου πως η ειρήνη πρέπει να χριστεί με βάση το όραμα της Ουκρανίας και να είναι παρατεταμένη.

«Οσο περισσότερα όπλα πάρουμε τόσο γρηγορότερα θα ελευθερώσουμε την Ουκρανία», απάντησε ο Βλ. Ζελένσκι, που συζήτησε για περισσότερες κυρώσεις με τους τέσσερις ηγέτες. Είπε πως μόνο η Ρωσία μπλοκάρει τις ειρηνευτικές συνομιλίες, «θέλει μόνο πόλεμο». Κατά τον πρόεδρο της Ουκρανίας, κανένας ηγέτης δεν μπορεί από μόνος του να αναγκάσει τον Πούτιν να σταματήσει τον πόλεμο, πρέπει να υπάρξουν κοινές προσπάθειες.

Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι η χώρα είναι έτοιμη για πλήρη ενσωμάτωση στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v