Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαχαίρι στα έξοδα από τους Ευρωπαίους: 70 δισ. λιγότερες δαπάνες φέτος

Πληθωρισμός-ρεκόρ και ρωσική εισβολή στην Ουκρανία χτυπούν τον βασικό μοχλό ανάκαμψης μετά την πανδημία, την κατανάλωση. Πόσα λιγότερα χρήματα θα δαπανήσει κάθε νοικοκυριό. Τι έδειξε έρευνα.

Μαχαίρι στα έξοδα από τους Ευρωπαίους: 70 δισ. λιγότερες δαπάνες φέτος

Χτύπημα στην ευρωπαϊκή οικονομία από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον πληθωρισμό-ρεκόρ. Οπως σημειώνει το Bloomberg, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές, οι οποίοι είναι ο βασικός μοχλός για την ανάκαμψη μετά την πανδημία κορωνοϊού, έχουν τρομάξει, σύμφωνα με έρευνα της Allianz.

Με βάση την επιδείνωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, οι οικονομολόγοι με επικεφαλής την Ana Boata βλέπουν ότι χαμένες ιδιωτικές δαπάνες στην ευρωζώνη των 19 χωρών το 2022 θα φτάσουν στα 70 δισ. ευρώ, ποσό ισοδύναμο με περίπου 500 ευρώ ανά νοικοκυριό. Η εκτίμηση βασίζεται σε έρευνα του Μαΐου σε περισσότερους από 2.500 ανθρώπους στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής.

Η ιδιωτική κατανάλωση στην ευρωζώνη άρχισε να συρρικνώνεται στα τέλη του περασμένου έτους και μειώθηκε κατά 0,7% το πρώτο τρίμηνο εν μέσω επίμονου πληθωρισμού, που ενδέχεται να επιδεινωθεί. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι ο πληθωρισμός το 2022 θα μπορούσε να ξεπεράσει το 7% και δεσμεύτηκε για αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα -- πρώτη αύξηση σε περισσότερο από μια δεκαετία -- με μια μεγαλύτερη αύξηση πιθανότατα το φθινόπωρο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v