Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο ψαλίδι 150 μ.β. στα επιτόκια από την κεντρική τράπεζα Ρωσίας

Διαμορφώνονται πλέον στο 9,5%, στο σημείο που ήταν πριν από τον πόλεμο. Υποχωρούν οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό, αναθεωρεί χαμηλότερα την πρόβλεψή της. Εκτιμά ότι θα φτάσει μεταξύ 14% και 17% φέτος.

Νέο ψαλίδι 150 μ.β. στα επιτόκια από την κεντρική τράπεζα Ρωσίας

Η Τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι το διοικητικό της συμβούλιο αποφάσισε να μειώσει το βασικό επιτόκιο κατά 150 μονάδες βάσης στο 9,5%, στο σημείο που ήταν πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, παρά τον «σημαντικό περιορισμό» της οικονομικής δραστηριότητας.

Η απόφαση -η τέταρτη διαδοχική για μείωση από το 20% που ήταν τα επιτόκια τον Μάρτιο- ξεπέρασε τις προβλέψεις των οικονομολόγων που εκτιμούσαν ότι θα μειώσει τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης.

Σύμφωνα με την επίσημη έκθεση της κεντρικής τράπεζας, ο ετήσιος πληθωρισμός της Ρωσίας θα είναι μεταξύ 14% και 17% φέτος (από 18%-23% που εκτιμούσε προηγουμένως), ενώ θα μειωθεί στο 5% με 7% το 2023 και στο 4% το 2024.

«Οι νομισματικές συνθήκες παρέμειναν γενικά σφιχτές, χαλαρώνοντας άνισα σε διαφορετικά τμήματα της χρηματοπιστωτικής αγοράς», σημείωσε η τράπεζα, προσθέτοντας ότι «οι λειτουργικοί δείκτες δείχνουν ότι η πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, μετά από μια απότομη μείωση τον Απρίλιο, έχει σταματήσει τον Μάιο... Οι κίνδυνοι υπέρ του πληθωρισμού συνεχίζονται να μειώνονται, αλλά παραμένουν σημαντικοί», κατέληξε.

«Η Τράπεζα της Ρωσίας θα εξετάσει την ανάγκη μείωσης των βασικών επιτοκίων στις προσεχείς συνεδριάσεις της», ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της. Η επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της έχει προγραμματιστεί για τις 22 Ιουλίου, οπότε ενδέχεται να υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v