Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουκρανία: Υποχώρησε κατά 15,1% το ΑΕΠ, καλπάζει με 18% ο πληθωρισμός

Φόβοι για πολύ μεγαλύτερη επιδείνωση των μεγεθών, ως απόρροια της οικονομικής ασφυξίας που έφερε ο πόλεμος. Άπιαστες οι τιμές των βασικών αγαθών. Ποια τα σενάρια για το άμεσο μέλλον.

Ουκρανία: Υποχώρησε κατά 15,1% το ΑΕΠ, καλπάζει με 18% ο πληθωρισμός

Το ΑΕΠ της Ουκρανίας υποχώρησε κατά 15,1% στο πρώτο τρίμηνο του 2022, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Η εισβολή της Ρωσίας έπληξε σφοδρά την ουκρανική οικονομία, αφού πολλές εταιρείες διέκοψαν τη λειτουργία τους ενώ άλλες αναγκάστηκαν να αναπροσανατολίσουν την παραγωγή τους.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ότι η πτώση του ΑΕΠ θα είναι πολύ σημαντικότερη, φτάνοντας το 35% φέτος. Ακόμη πιο απαισιόδοξος είχε εμφανιστεί στα μέσα Μαΐου ο υπουργός Οικονομικών Σέρχι Μαρτσένκο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, κάνοντας λόγο για υποχώρηση 45%-50%.

Ο πληθωρισμός τον Μάιο έφτασε το 18% σε ετήσια βάση. Οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, και κυρίως βασικά είδη όπως το ρύζι (14,3%), τα φρούτα (11,5%), τα ψάρια, τα δημητριακά, τα λαχανικά και τα ζυμαρικά. Η τιμή των αυγών, από την άλλη, μειώθηκε κατά 21,2%.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας της Ουκρανίας, ο πληθωρισμός μπορεί να φτάσει το 20% στα τέλη του έτους. Στις 2 Ιουνίου η Κεντρική Τράπεζα αύξησε το βασικό επιτόκιο από το 10% στο 25%, σε μια προσπάθεια να ανακόψει τον καλπάζοντα πληθωρισμό και να προστατεύσει τη χρίβνια, το εθνικό νόμισμα, από τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v