Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αιματηρή μάχη για τη Σεβεροντονιέτσκ κρίνει το μέλλον του Ντονμπάς

Ρώσοι στρατιώτες σφυροκοπούν την πόλη, με στόχο να ελέγξουν την ανατολική Ουκρανία. Υστερούν αριθμητικά οι ουκρανικές δυνάμεις στο Ντονμπάς, παραδέχεται ο πρέσβης του Κιέβου στον ΟΗΕ.

Η αιματηρή μάχη για τη Σεβεροντονιέτσκ κρίνει το μέλλον του Ντονμπάς

Η μάχη για την ουκρανική πόλη Σεβεροντονιέτσκ θα καθορίσει τη μοίρα της περιοχής Ντονμπάς, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την ώρα που Ρώσοι στρατιώτες σφυροκοπούν την πόλη με στόχο να ελέγξουν την ανατολική Ουκρανία.

Όπως μεταδίδει το Reuters, αφού απέτυχε να πάρει τον έλεγχο της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, του Κιέβου, το Κρεμλίνο λέει τώρα πως θέλει να «απελευθερώσει» πλήρως το Ντομπάς, τη φιλορωσική περιοχή που αυτονομήθηκε από τον έλεγχο της ουκρανικής κυβέρνησης το 2014.

Σημειώνεται πως πριν την εισβολή της 24η Φεβρουαρίου, οι αυτονομιστές κατείχαν το ένα τρίτο της περιοχής Ντονμπάς.

Χθες οι Ουκρανοί μαχητές στη Σεβεροντονιέτσκ αποσύρθηκαν στα περίχωρα της πόλης, όμως έχουν ορκιστεί να πολεμήσουν εκεί όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι βομβαρδισμοί έχουν μετατρέψει σε συντρίμμια την πόλη, που βρίσκεται στην περιφέρεια Λουγκάνσκ, ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν τη μικρότερη δίδυμη πόλη Λισιτσάνσκ, στη δυτική όχθη του ποταμού Σίβερσκι Ντόνετς.

Εν τω μεταξύ, ο πρέσβης του Κιέβου στον ΟΗΕ είπε στο CNN πως οι Ουκρανοί στρατιώτες υστερούν κατά πολύ αριθμητικά στο Λουγκάνσκ και στο Ντονέτσκ, τις δυο περιοχές που απαρτίζουν τη ρωσόφωνη περιοχή Ντονμπάς.

Παράλληλα, ο κυβερνήτης της περιοχής Μικολάιφ κατήγγειλε πως η Ρωσία επιτίθεται σε εγκαταστάσεις τροφίμων και γεωργικούς στόχους στην Ουκρανία, προκειμένου να τρομάξει τον κόσμο για να συμφωνήσει να ανοίξει τη Μαύρη Θάλασσα με τους όρους που θέτει η Μόσχα.

Από το μέτωπο της διπλωματίας, όπως μεταδίδει το Reuters, η Τουρκία φιλοξένησε τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για συνομιλίες, με στόχο να ξεκινήσει και πάλι η ειρηνευτική διαδικασία με την Ουκρανία και να βρεθεί τρόπος να ανοίξουν πάλι τα ουκρανικά λιμάνια για αποστολές σιτηρών.

Μετά τις συνομιλίες, η Τουρκία δήλωσε πως το προτεινόμενο από τον ΟΗΕ σχέδιο για το άνοιγμα των ουκρανικών λιμανιών είναι λογικό, αλλά χρειάζονται περισσότερες διαπραγματεύσεις.

Από την πλευρά του, ο Λαβρόφ δήλωσε πως η Ουκρανία θα πρέπει να απομακρύνει τις νάρκες από τα λιμάνια της, για να μπορέσουν να ανοίξουν ξανά, ενώ σημείωσε πως μια συνάντηση μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ζελένσκι μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο αφού ξεκινήσουν και πάλι οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v